Foto: Promo

Izložba slika “Daj mi krila jedan krug“ Katarine Ljubinković-Zorkić biće otvorena u sredu 15. novembra u 19 časova, u Galeriji Singidunum.

Ova izložba predstavlja putovanje kroz realni prostor, ali i putovanje u izmaštane i sanjane predele.

“Slobodno se kretati i putovati, obilaziti predele i posmatrati boje i oblike, planine, ravnice i ustalasano ili mirno more, sve bi moglo kad bi imao krila”, objašnjava autorka i dodaje da bi se tada otvarali novi i nesanjani vizuelni utisci, i mašta bi mogla da živi svoj život u izobilju i lepoti viđenog.

Autor: Katarina Ljubinković Zorkić

Citiraću, dodaje umetnica, svog omiljenog pesnika Miku Antića, koji u pesmi “Krila“ kaže: “Ako hoćes da odletiš/ – sklopi oči/ i sve jače veruj./ Veruj kao nikad/ u sve što se čini čudno./ Al divno je, al najteže,/ kad u glavi nađeš krila…/ I obletiš maštom samo/ za trenutak sve visine. I svi misle: tu si bila. /A ti si na nebu bila.”

Katarina Ljubinković Zorkić (1955), rođena je u Beogradu. Završila je Školu za industrijsko oblikovanje, odsek grafike, i School Of Classical Chinese Painting u Bangkoku u klasi profesora Lim Iao (Lim Eow). Osim slikarstva, bavi se ilustracijom i likovnom opremom knjiga, časopisa, kataloga, plakata. Samostalno je izlagala na 23 izložbe u zemlji i inostranstvu i na više od 300 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učestvovala je u radu 30 likovnih kolonija u Srbiji.

Autor: Katarina Ljubinković Zorkić

Trostruki je dobitnik godišnje nagrade za slikarstvo ULUPUDS-a (1993. 1995. i 2000), nagrade za slikarstvo Filip Moris 2004, kao i 15 otkupnih nagrada. Osnivač je i edukator prve likovne radionice za rad sa decom sa posebnim potrebama (Down sinrdom). Član je ULUPUDS-a od 1977.godine, a 2000. godine stekla status istaknutog umetnika.

Autor: Katarina Ljubinković Zorkić

Slike joj se nalaze u mnogim javnim i privatnim kolekcijama (Narodni muzej, Beograd, Narodna biblioteka, Beograd, Ministarstvo kulture Srbije, Vlada Republike Srbije, Kulturni centar Varvarin, kolekcija akvarela, Dom omladine Kragujevac, Kolekcija Umetničke kolonije Ečka, Zrenjanin, Biblioteka Glovinski-Muzej ilustracija, Varšava, Poljska.

Autor: Katarina Ljubinković Zorkić

Izložba je otvorena do 23. novembra 2023. godine.

Bonus video: Izložba radova likovne kolonije Sićevo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar