Puriša Đorđević Foto: Promo

Svi ljubitelji domaćih filmova i poštovaoci rada reditelja Puriše Đorđevića, mogu u bioskopima da pogledaju film "Usta puna zemlje" koji je od juče na repertoaru.

Film u kom glavne uloge tumače Radivoje Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač, Lazar Jovanov i drugi, prikazivaće se na redovnom repertoaru bioskopa Cineplexx Ušće Shopping Center i Tuckwood Cineplex.

Usta puna zemlje Foto: Promo

– Susret sa Purišom ću uvek pamtiti, a govorio mi je kako je decenijama maštao da ekranizuje ovaj roman Branimira Šćepanovića. Imao je tako neverovatnu mladalačku energiju sa svojih 98 godina. Formirao je i obeležio čitavu jednu epohu jugoslovenske kinematografije – kazao je ranije Radivoje Bukvić dodajući:

– Purišino ime Mladomir je veoma zanimljivo, on jeste uvek bio kao mlad, pravi mladić, ali nije bio miran. Mogao se zvati Mladonemir, koliko je bio nemirnog duha, stalno se trudio na ovom filmu da unapredi priču. Improvizacijom je uspevao da nadomesti tekst, tu adaptaciju romana, i bio je posvećen tome. Bio je i fantastičan glumac, videćete ga u ovom filmu. Čim se svi kada govorimo o njemu smeškamo, znači da je ostavio dubok trag u svima nama – zaključio je glumac.

Raša Bukvić Foto: Promo

Film Puriše Đorđevića kroz glavnoj junaka Marka priča priču o sopstvenom životu, odrastanju i putu koji svaki čovek prolazi od rođenja do smrti, putu borbe koja je kod Đorđevića duboko ukorenjena u antifašizmu.

Reditelj nas vodi kroz suptilne emocije svog glavnog protagoniste kojeg uvlači u nesvakidašnje situacije, pomognut maestralnim Šćepanovićevim romanom. Njegov glavni junak nam pokazuje put kroz kaljugu civilizacije ka izgubljenoj duhovnosti i osvajanju slobode.

U svojoj dugoj i plodnoj karijeri, Mladomir Puriša Đorđević (1924 – 2022) snimio je više od 80 dugometražnih i kratkometražnih filmova koji su prikazivani na najprestižnijim svetskim festivalima u Veneciji i Berlinu. Dobitnik je nekoliko Zlatnih arena u Puli, najvažnijem filmskom festivalu u bivšoj Jugoslaviji.

Bonus video: Sećanje na scenaristu, reditelja, profesora Srđana Koljevića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar