Puriša Đorđević Foto: Festivala autorskog filma

Prestižno priznanje Somborskog filmskog festivala, Specijalni Ernest, za doprinos dobrim filmovima, na osnovu odluke direkcije Festivala, ove godine će posthumno biti dodeljen reditelju Mladomiru Puriši Đorđeviću velikanu evropske kinematografije, saopštii su organizatori.

Priznanje će primiti njegova ćerka Lidija Andrić tokom svečanog zatvaranja 5. Somborskog filmskog festival, u petak, 14. jula.

Ekipa poslednjeg filma Puriše Đorđevića – „Usta puna zemlje“  Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Taj film, koji je Đorđević završio neposredno pred smrt i koji je do sada prikazan na nekoliko prestižnih festivala, biće prikazan 11. jula, u 23 časa, u okviru sekcije „Kad bi Sombor bio Holivud“, u Atrijumu gradske kuće. Ovo ostvarenje je ekranizacija istoimenog romana Branimira Šćepanovića, u kome glavnu ulogu tumači Somborac – Radivoje Raša Bukvić, kao i druga poznata imena poput Sonje Kolačarić, Andrije Kovača, Lazara Jovanova, Aleksandre Rukavine i drugih.

– Puriša Đorđević ostavio je neizbrisiv trag ne samo u srpskom već i u evropskom filmu. Njegov izuzetno bogat i raznovrstan opus svrstava ga u stvaraoca modernog filmskog izraza koji izaziva publiku kako odabirom tema tako i filmskom naracijom – rekla je Vesna Šašić, direktorka Festivala i dodala:

– Ne samo dužinom karijere i brojem filmova koje ostavio iza sebe, već i originalnim autorskim pečatom, Puriša Đorđević upisao se u red najznačajnijih srpskih i jugoslovenskih autora.

Puriša Đorđević (1924 – 2022) tokom svoje duge karijere snimio je više od 80 filmova, od čega 20 igranih, a ostao je zapamćen po ostvarenjima sa kojima se proslavio i na evropskom planu – „Devojka“, „San“, „Jutro“, „Podne“ i drugim. Njegovi filmovi prikazivani su na najprestižnijim filmskim festivalima poput Venecije i Berlina, a dobitnik je i nekoliko Zlatnih arena u Puli.

Purisa Djordjevic
Puriša Đorđević. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Somborski filmski festival održava se u periodu od 8. do 14. jula, a prvi dani rezervisani su za predfestivalski program (8, 9, 10. jul), nakon čega se nastavlja sa glavim programom koji se sastoji od više celina – Glavni program, Selekcija filmova mladih autora, Panorama mađarskog filma i prateći program u okviru koga je i selekcija “Kad bi Sombor bio Holivud”.

Bonus video: Radivooje Raša Bukvić o tome kako je dočekao „Usta puna zemlje“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar