Otvaranje festivala francuskog filma Foto: Filip Olćan

Svetskom premijerom filma "Vensan mora da umre" autora Stefana Kastana sinoć je počeo peti Festival francuskog filma.

Nastao sa ciljem jačanja veza Francuske i Srbije u oblasti kinematografije ovogodišnje izdanje festivala pred publiku donosi najnovija ostvarenja francuskog filma.

Pored mnogobrojne publike svečanom otvaranju na Kosančićevom vencu prisustvovali su Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji i savetnik za saradnju i kulturu pri Francuskoj ambasadi, Igor Stanković, direktor festivala, kao i filmski autori Srdan Golubović i Stefan Kastan.

Stanislas Pjere, direktor Francuskog instituta u Srbiji je pozdravio publiku i na srpskom jeziku rekao da je veoma srećan što ima čast da otvori peto izdanje festivala pod zvezdama i u bioskopu na otvorenom.

Stanislas Pjere Foto: Filip Olćan

– Francuska i Srbija su uspostavile veoma jake veze u oblasti filma. Festival koji organizujemo sa mnogo partnera publici predstavlja najnovija francuska ostvarenja. Veoma me raduje što će se festival održati i u Novom Sadu i Nišu, dok je u Beogradu novina da se program održava na još jednoj lokaciji, na platou između Ušće poslovnih centara. Bez Igora Stankovića, direktora festivala ovoj festival ne bi bio moguć.

Uz najavu da će festival ugostiti mnoge francuske talente i goste iz Francuske savetnik ambasadora je rekao:

– Posebna mi je čast što je Srdan Golubović, koji je jedan od najboljih reditelja svoje generacije, prihvatio da bude kum festivala. Takođe, hvala i Stefanu Kastanu što je nakon Kana došao u Srbiju“. Savetnik ambasadora za kulturu se osvrnuo i na uspeh reditelja Vladimira Perišića čiji film „Lost country“ je prikazan u Kanu i da je to pravi dokaz prisustva Srbije u Francuskoj.

Kosančićev venac Foto: Filip Olćan

Pjere je takođe najavio i edukativni program u okviru koga će radionice iz oblasti dizajna održati Raisa Lasin.

Igor Stanković, direktor festivala je izrazio zahvalnost publici na predanoj poseti festivalu i da mu je drago da ove godine festival slavi svoj mini jubilej.

– Sa Francuskim institutom u Srbiji zaista imamo dobru saradnju povodom organizacije festivala, takođe hvala i Patrijaršiji Srpske pravoslavne crkve koja nam pomaže da se projekcije održe na Kosančićevom vencu. Hvala Srdanu Goluboviću što je prihvatio da bude kum festivala i ostaće upisano da je ovaj mali jubilej obeležen njegovim kumstvom – rekao je u obraćanju Stanković.

Igor Stanković Foto: Filip Olćan

Festival svake godine bira kuma ili kumu koji svojim reputacijom podržavaju festival. Kum ovogodišnjeg izdanja je reditelj Srdan Golubović. Nagrađivani autor publici se obratio rečima:

– Velika mi je čast što sam kum festivala. Ja sam jako vezan za Francusku, moj otac je bio francuski đak i nekoliko mojih filmova je snimljeno u koprodukciji sa Francuskom. Francuska je uvek bila mesto gde su se naši umetnici usavršavali i tražili svoj umetnički izraz. Ono što sam u Francuskoj najviše naučio jeste kako se neguje, pazi i voli umetnost i kako se sa strašću i ljubavlju posmatra filmska umetnost. Živeo film i uživajte ovih dana u festivalu.

Srdan Golubović Foto: Filip Olćan

Stefan Kastan, autor ostvarenja „Vensan mora da umre“ je povodom projekcije svog filma na festivalu istakao:

– Veoma sam srećan što sam ovde sa vama i što imam priliku da vam predstavim svoj film u ovom veličanstvenom dekoru. Ovo je prvi put da će film biti prikazan na otvorenom van Francuske. Zahvaljujem se organizatorima što su me pozvali na festival i što ste u ovolikom broju prisutni ovde. Ovaj film je neobičan jer meša nekoliko žanrova. On počinje kao društvena satira, potom prelazi u paranoični triler i vidimo i obrise filmova o zombijima. U mom filmu ima puno nasilja, ima i lepih glumaca, a tu je i jedan pas. A povrh svega u ovom filmu ima ljubavi. Usled nasilja i vremena u kome živimo mora postojati nada i uprkos svim nedaćama ljubav mora da pobedi.

Stefan Kastan Foto: Filip Olćan

Projekcije filmova biće održane na Kosančićevom vencu, Silosima i na platou između Ušće poslovnih centara. Francuski filmovi gledaće se i u bioskopskim salama u Nišu i Novom Sadu (u bioskopu Vilingrad i u Kulturnom centru Novog Sada). Program Off: Rediteljke posvećen francuskim rediteljkama publika će moći da pogleda u mts Dvorani. Prikazivanjem filmova na Kosančićevom vencu ujedno će biti otvorena i manifestacija Starogradsko leto u organizaciji opštine Stari grad.

Gosti festivala biće reditelji Stefan Kastan i Olivije Babine koji se drugi put vraća pred srpsku publiku, ovoga puta sa ostvarenjem „Normalna“. U slučaju kiše program sa Kosančićevog venca biće prikazan u mts Dvorani. Ulaz na festival je slobodan.

Bonus video: Filmski festival u Kanu 2023 – Poznati na crvenom tepihu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar