Izložba "Psihoforme" Ane Komatine, Foto:promo

Izložba grafika i crteža Ane Komatine, pod nazivom "Psihoforme", biće otvorena 30. jula u Galeriji '73, najavljeno je iz ovog izlagačkog prostora.

Ciklus radova „Psihoforme“ govori o emocijama i stanjima unutar čoveka, koja se ispoljavaju kroz odabran motiv i formu mačke, te opisuje osećanja koja ujedno krase čoveka i životinju, navadeno je u saopštenju galerije.

„Dugotrajno istraživanje karaktera mačke i posmatranje njene prirode dovelo je do sjedinjavanja ljudskih emocija sa emocijama mačke, poistovećivanja mačke kao odabranog motiva sa čovekom. Naime, mačka se doživljava na drugačiji način, shvativši kako jaka osećanja ona poseduje, propraćena njenim instiktima. Mačka nakon tog dobija karakteristike čoveka, koje podrazumevaju da ona opaža i oseća, ali i izražava svoju individuu, nalik čoveku“, stoji u najavi izložbe.

Foto:promo

„Postoji jedna relevantna razllika između čoveka i životinja, a ona podrzumeva da nam se čini da je ponašanje životinja veoma instiktivno, što nam opet ne daje za pravo da tvrdimo da ona ne poseduje emocije nalik našim. A kada bi pokušali da razumemo čovekove unutrašnje doživljaje i emocije, shvatili bismo da čovek takođe nesvesno ispoljava svoja osećanja, iako se često trudi da ih kontroliše, kao razumno i svesno biće“, ističu u galeriji.

Foto:promo

Ispoljavanje emocija ogleda se, kako navode u galeriji, na grafičkim listovima koji poseduju prvenstveno jednu dozu ekspresije, a same grafičke matrice tretirane su agresivnijim pristupom radi dobijanja određenih efekata koji prate samu temu rada.

Ciklus radova prate i grafički listovi tretirani nežnijim i realičnijim pristupom samih matrica, kao i opus crteža.

Foto:promo

Ana Komatina rođena je u Bihaću (BiH). Osnovno i srednje obrazovanje stekla je u Podgorici, nakon čega je 2006. upisala Akademiju likovnih umetnosti u Trebinju (opšti odsek), a 2007. studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu (studijski program grafika, u klasi profesora Zorana Todovića).

Master studije u klasi profesora Zorana Todovića završila je 2012. godine.

Učestvovala je na više grupnih izložbi i kolonija, i imala je više samostalnih izložbi.

Izložba u Galeriji ’73 trajaće do 4. avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar