Predstava Don Žuan. Foto: Sandra Sević/Promo

U pozorištu Teatrijum, u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja večeras (21) će biti održana premijera predstave "Don Žuan", prema tekstu Vide Davidović, koja je motive čuvenog Molijerovog komada smestila u savremeni Beograd. Predstavu su režirali Tihomir Stanić i Marko Misirača. Biće to prva premijera ovog pozorišta koje je obnovljeno 3. jula.

Kako je ideja ovog pozorišta, o čemu smo ekskluzivno pisali, potekla od osnivača Tihomira Stanića i Vladana Gajovića kao scena na kojoj će moći da se afirmišu mladi umetnici i studenti, tako je odabrana Vida Davidović, apsolvent dramaturgije na FDU i dobitnica Dositejeve nagrade, da uradi adaptaciju Molijerovog komada.

– Inicijalna ideja je bila Tihomira Stanića da uradim “Don Žuana” koji bi bio smešten u 2021. godinu i ja sam rekla: „OK on je uvek aktuelan kao i svaki klasik i došli smo do toga da bude autorski tekst kroz adaptaciju motivisan Molijerivoim delom, a da opet bude savremen komad“. To je komedija naravi, koja je danas u pozorištu malo zanemarena zbog avangardnih tendencija. Uradili smo je na neki svoj način i nadam se da smo uspeli u tome – rekla je Vida Davidović na konferenciji za novinare.

Vida Davidović. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Reditelj Marko Misirača je objasnio da ovaj prostor nosi magiju teatra još od 60-ih godina kada je napravljeno Pozorište – Igralište Radomira Stevića Rasa, zatim 70-ih kada je postojalo Pozorište Dvorište Petra Zeca u kojem su igrali sjajni glumci, između ostalih i Tika i Vladan, osnivači Teatrijuma.

– Vidin originalni komad po motivima Molijerovog „Don Žuana“ prilagođen je ovom ambijentu. U podeli je nekoliko starijih glumaca koji su bili sjajna podrška mladoj ekipi u kojoj su uglavnom studenti ili nedavno svršeni diplomirani glumci. Bilo nam je zadovoljstvo da radimo iako smo imali specifične uslove i kratak rok, ali radujemo se da se susretnemo sa publikom i da vidimo kako predstava diše sa publikom, jer je ona partner glumcima.

Marko Misirača. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Mladi glumac Stefan Radonjić biće u naslovnoj ulozi Don Žuana.

– To je klasičan komad koji nosi univerzalana pitanja te i danas možemo da se oslonimo na te motive kao i da se osvrnemo na pojačanije sukobe i ljubavne zaplete jer je sve intezivnije i brže kao i sam život koji vodimo. Don Žuan nosi čulnost, živi po svojim pravilima, vodi ga eros ali i tanatos, život i smrt.

Bilo mi je zanimljivo da spoznam zašto prkosi svim opasnostima, osvetama koje ga okupiraju, ljubavnim zapletima. Jedna od interesantnih stvari je njegova potreba da se oseća živim, bitnim, značajnim. Jer, čim osvoji neku devojku, on je ostavi, pošto mu je važno da ima tu moć zavođenja. Tu slobodu da ne razmišlja o posledicama dao mu je stalež kojem pripada. I to jeste glavno pitanje, da li smemo da hrlimo za svojim ambicijama a da ne razmišljamo o drugima. To je priča o nama samima, o našim pobudama, potrebama, naravima. Ali ovo je i priča o Beogradu, jer je jedan značajan lik u komadu, i kakav je njegov noćni život i koji su motivi u njemu vladajući – objašnjava Radonjić.

Stefan radonjić. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Đorđe Marković igra gospodina Nedeljkovića i ispričao je svoja zapažanja. Reč je o prevarenom i izigranom čoveku.

– On je neka vrsta protivteže ovoj dekadenciji, neko ko pokušava da ostvari svoj porodični život u nekom tradicionalnom smislu, dok ga sve oko njega remeti u tome. Istraživali smo krajnosti, ovo jeste vreme nezasitosti, što je ozbiljan problem, nama su čula otupela od previše senzacija što vizuelnih i čulnih i ostalih. Ovo je priča o čoveku koji je prezasićen, galimatijas ludila, žurki. Neko je rekao da je čovečanstvo u pubertetu. I to je tačno.

Lepomir Ivković je, pored Gajovića, jedan od starijih kolega koji je dao veliku podršku mladim glumcima. On tumači Don Žuanovog oca, poreklom iz Kuča, koji dolazi u Beograd da proba da ga preobrati.

Lepomir Ivković i Đorđe Marković. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

– Da li ću u tome uspeti, videćemo. Mada, imajmo na umu da iver ne pada daleko od klade. Verujem da će ova predstava imati dugi vek – rekao je Ivković.

Elviru, ženu koja se bori za ljubav Don Žuana, tumači Milica Janković.

– Bilo mi je interesantno da ovaj lik prebacim u današnji trenutak i da vidim ko je danas ta Elvira. Hvala pre svega Tiki Staniću što mi je dao šansu da budem deo ovog projekta, ovo je veoma važno pre svega za nas mlade glumce koji nisu imali toliko iskustva u pozorišnim institucijama – iskrena je bila Milica.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Još dve mlade glumice su predstavile svoje uloge. Nevena Ilić će igrati Antoninu, devojku koja je došla iz provincije, iz Kruševca, zaljubljuje se često i kad upozna Don Žuana, poludi za njim. A Ivana Dudić tumači Milicu, suprugu gospodina Nedeljkovića.

– Ona je porodična žena sa desetoro dece, ali Don Žuan ju je tokom jedne pijane noći obmanuo i ukrao joj srce i bila je spremna da uradi sve što inače ne bi uradila. Realno, danas postoje takve žene i pokušaću da je opravdam, to je moj motiv – objasnila je Ivana.

Tu si mladi Luka Potparić kao Pera, Luka Sević kao Arsa i Milan Bobić kao Dragan, kojima je ovo prva profesionalna predstava.

Ekipa predstave Don Žuan u dvorištu Rektorata. Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Scenograf predstave Marica Kuzmanović na konferenciji za medije ije stakla da joj je otvoreni prostor bio izazov u stvaranju i da je sve osmislila tako da i glumcima i publici pruži dodatni užitak u ovom divnom prostoru.

„Don Žuan“ će se u Teatrijumu nakon premijere 13. jula igrati sve do 18. jula, a ponovo će biti na sceni tokom avgusta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar