Foto:promo

Promocija knjige izabranih drama "Knez Mihailo-Balkanski Hamlet" biće održana u četvrtak 21. decembra u 19 časova u Palati Madlena.

U knjizi, koju je priredio Radomir Putnik, nalazi se sedam dramskih tekstova srpskih pisaca, od kojih je šest nastalo tokom poslednjih pet decenija. Svi oni svedoče o tragičnoj sudbini kneza Mihaila Obrenovića, koji je istovremeno bio prosvećeni apsolutista kao vladar, tanani pesnik, ali i naivni ljubavnik.

Foto:promo

Hrestomatija drama o knezu Mihailu pruža čitaocima različite poglede na događaj koji je promenio istoriju Srbije. Knjigu će predstaviti docent dr Jelena Perić, profesor dr Boško Suvajdžić, dramska umetnica Ivona Kustudić, dramski umetnik Dragan Petrović Pele i priređivač knjige Radomir Putnik.

Druga Mihailova vladavina, nakon stupanja na presto posle smrti kneza Miloša, težila je tome da usmeri Srbiju ka evropskim civilizacijskim tekovinama i načinu života koji je bio dominatan u Zapadnoj Evropi. Ipak, kao jedno od najznačajnijih dostignuća Mihailovog režima mora se istaći oslobađanje srpskih gradova od osmanlijske vlasti.

O političkom angažmanu Obrenovića i privatnom životu, kao i o kobnom atentatu kojim je okončan njegov životni vek, više se saznaje iz drama nego iz istorijskih knjiga, jer pisci snagom mašte nekad suptilnije i preciznije govore o istorijskim zbivanjima od same istoriografije.

Bonus video: Otvaranje Sajma knjiga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar