Izložba "Dvougao" - Katarina Romulet i Dejan Babović Foto:Promo/Galerija Singidunum

Izložba „Dvougao“ Katarine Romanet i Dejana Babovića otvorena je sinoć galeriji Singidunum a trajaće do 13. novembra, saopštili su organizatori.

Rad u timu je standardna pojava u arhitektonskom projektovanju, takoreći aksiom, a česta je pojava i rad u autorskom timu.

Izložba „Dvougao“ – Katarina Romanet i Dejan Babović Foto:Promo/Galerija Singidunum

Ni tim od dvoje ljudi koji autorski promišljaju arhitekturu nije redak slučaj na ovim prostorima. Obično je proizašao iz generacijske povezanosti, zajedničkog studiranja ili zajedničkog rada u firmi gde se prepoznaju slični pristup projektovanju i slični stavovi o raznim temama.

Ono što karakteriše autorski tandem DnK i što je verovatno jedino njima svojstveno jeste višedecenijski generacijski jaz. Katarina Romanet je rođena 1992. a Dejan Babović 1962. godina. Međutim, ova razlika je premošćena višestrukim mostovima- od poimanja arhitekture, pristupa projektanskoj problematici, odnosa prema oblikovanju i materijalizaciji, senzibiliteta u doživljavanju dizajna, pa sve do načina materijalizacije i konkretizacije ideja u crtačkom rukopisu.

Izložba „Dvougao“ – Katarina Romulet i Dejan Babović Foto:Promo/Galerija Singidunum

Ovaj arhitektonski tim je uradio više od pedeset projekata veoma raznolike tematike i nadasve raznolikih dizajnerskih rešenja. Od malih stambenih apartmana, preko većih stanoa, penthausa i porodičnih kuća, pa do velikih poslovnih objekata, trenirao je ovaj neobični dvojac svoje ideje i ispitivao mogućnosti i granice do kojih može da dosegne mašta u svom kreativnom eksperimentu. Taj proces projektovanja često ostaje iza scene, sakriven među projektima,a on upravo zauzima nejveći prostor stvaralačkog postupka,a osnovni koncept i generalna ideja se uglavnom dogode u jednoj skici ili skicama-crtežima-maketama.. To je materijalizovana duhovnost, taj kontakt misao-ruka. Onda nastaje skica-suština čitavog procesa projektovanja, koja se potom razlaže, dograđuje i nadopunjava i razrađuje sve do realizovanog dela.

Izložba „Dvougao“ – Katarina Romanet i Dejan Babović Foto:Promo/Galerija Singidunum

Rezultati njihovog igranja prepoznatljivim elementima, geometrijskim formama i dostupnim materijalima su najčešće potpuno novi i neočekivani prostori, prostori dovedeni do neprepoznatljivosti predhodnog stanja i prostori u kojima je pravo uživanje provoditi vreme.

Bonus video: Najavljena rekonstrukcija Trga Nikole Pašića je kozmetička zbog izbora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar