Bronzano zvonce Foto:promo

Arheolozi su na lokalitetu Istočna nekropola u Beloj Palanci došli do izuzetno zanimljivih otkrića među kojima je najimpresivnije saznanje o dvojnoj dečjoj sahrani, kaže za Nova.rs prof. dr Marko Janković, koji rukovodi ovim istraživanjem.

U šaci pokojnika je, kako je istakao, otkriveno bronzano zvonce, za koje se pretpostavlja da je služilo za zaštitu umrlog od zlih duhova na onom svetu.

Stakleni krčazi Foto:promo

– Slični primeri su poznati širom teritorije nekadašnjeg Rimskog carstva – naglasio je prof. Janković.

Istraživanja na ovom lokalitetu traju od 2018. godine, a izvodi ih Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu u saradnji sa koleginicama i kolegama sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Narodnim muzejem Srbije, Arheološkom zbirkom iz Bele Palanke i Medicinskim fakultetom u Beogradu. Pored toga, u iskopavanjima učešće su uzeli i studenti i studentkinje arheologije.

– U ovogodišnjoj kampanji je istraženo deset grobova, a konstatovano je i više dislociranih skeleta koji su verovatno oštećeni ukopavanjem grobova još u kasnoj antici. Svi nalazi se mogu datovati u period oko polovine 4. veka, odnosno u period kasne antike. Pored slobodno ukopanih grobova sa jednostavnim rakama, otkriveni su i grobovi sa potkovičastim konstrukcijama koji su karakteristični za Remezijanu. Zanimljivo je da je najveći broj antropoloških ostataka okarakterisan kao dečiji ove godine, što ide uz sliku koju poznajemo od ranijih kampanja – ističe ugledni stručnjak.

Foto:promo

U grobovima je otkriven veći broj zanimljivih nalaza koji predstavljaju kako delove odeće i nakita pokojnika, tako i predmeta koji se u grob stavljaju za potrebe na drugom svetu, ukazuje prof. dr Mrko Janković:

– Pored toga, otkriveni su keramički krčazi, bronzane fibule, staklene perle kao i nekoliko komada bronzanog novca iz četvrtog veka. Još jedan zanimljiv nalaz je slučaj tri staklena krčaga otkrivenih zajedno u jednom od grobova starije osobe. Ovakav primer do sada nije zabeležen na nekropolama Remezijane, pogotovu ne u ovakvom stanju sačuvanosti.

Staklene perle in situ Foto:promo

Istraživanja se završavaju do 15. avgusta, nakon čega će predmeti biti poslati na konzervaciju, a antropološki materijal na detaljnu obradu.

Bonus video: Rimsko carstvo i turizam u Bosni

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar