Čedomila Marinković knjiga Jevreji u Beogradu Foto:Promo/Kreativni centar

Promocija knjige „Jevreji u Beogradu (1521–1942)” Čedomile Marinković, u izdanju Kreativnog centra, održaće se u sredu, 8. februara u 12 časova u Jevrejskom kulturnom centru u Beogradu, saopštili su organizatori.

Reč je o novoj knjizi u ediciji “Ovako se živelo” namenjenoj svima koji žele da saznaju nešto više o tome kakav je bio život Jevreja u Beogradu od njihovog doseljavanja u prvoj polovini XVI veka do Drugog svetskog rata, kada je nemačka komanda objavila da je grad čist od Jevreja.

Knjiga Jevreji u Beogradu Foto:Promo/Kreativni centar

Progoni Jevreja tokom istorije u raznim krajevima Evrope prouzrokovali su njihove mnogobrojne seobe. Oni su u Beograd najpre došli iz južne Ugarske, a zatim i iz Španije. Kao pridošlice, prilagođavali su se narodu s kojim su živeli zadržavajući istovremeno svoju veru i svoje običaje. U našoj sredini Jevreji su iznedrili veliki broj izuzetnih ličnosti, koje su u različitim oblastima ostvarile vrhunske rezultate. Uspeli su da budu aktivni u društvenom životu grada, da budu inovatori i dobrotvori. Sa sugrađanima su delili dramatičnu političku istoriju Beograda, prepunu osvajanja i rušenja. Zbog učešća u srpskim ratovima za oslobođenje, a posebno u Prvom svetskom ratu, nazvani su Srbima Mojsijeve vere.

Knjiga „Jevreji u Beogradu (1521–1942)” upoznaće mlade čitaoce sa svakodnevnim životom u Jevrejskoj mahali i drugim delovima grada, o njihovim zanimljivim običajima i praznicima, o poslovima kojima su se bavili, njihovom odevanju, ishrani, školovanju, kao i o učešću u kulturnom životu prestonice. Pažljivo izabran ilustrativni materijal sastoji se od upečatljivih ilustracija Siniše Banovića i bogatog foto-materijala iz muzejskih zbirki i privatnih kolekcija.

Promocija knjige Jevreji u Beogradu Foto:Promo/Kreativni centar

Autorka knjige dr Čedomila Marinković, istoričar umetnosti, odličan je poznavalac istorije Jevreja na tlu Srbije. S posebnim osećajem za sudbinu tog naroda, oslikala je njegov život iskreno i odmereno, dajući celovit i zanimljiv prikaz teme, koji mladima može biti važna podrška u učenju, a odraslima korisno podsećanje na vekovima prisutne sugrađane.

Pored autorke, na promociji će govoriti Isak Asiel, vrhovni rabin Jevrejske zajednice u Srbiji, dr Vesna Bikić, naučna savetnica u Arheološkom institutu u Beogradu, Barbara Panić, kustoskinja Jevrejskog istorijskog muzeja u Beogradu, Slobodan Bubnjević, predsednik žirija za dodelu Nagrade “Neven” u oblasti popularne nauke i pisac Božidar Stanišić. Moderator je Jelena Dragojlović, iz IK Kreativni centar.

Bonus video: jasminka Petrović – Dok pišem, obraćam se jednom detetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar