Goran Čolakhodžić Foto:Sinisa Sunara/Promo

U ponedeljak 6. marta u 19 časova, u KC Gradu biće održana beogradska promocija pesničke zbirke ,,Dvorišna vrata Zemlje'' (Raštan) hrvatskog pesnika Gorana Čolakhodžića.

Goran Čolakhodžić (Zagreb, 1990), jedno od najznačajnijih imena nove hrvatske i ex-Yu poezije, u kojoj se ističe tematskim korpusom koji značajno nadilazi generacijske okvire i prefinjenim osećajem za jezik. Diplomirao je engleski i rumunski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Autor je pesničkih zbirki „Na kraju taj vrt“ (2015), „Pred gradom su kosci“ (2018), te zbirke „Dvorišna vrata Zemlje“ (2022), koju je krajem 2022. objavilo Raštan izdavaštvo iz Beograda.

Dobitnik je književnih nagrada Goran za mlade pjesnike i međunarodne književne nagrade Mostovi struge, koja se dodeljuje pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Prevodi njegove prve knjige objavljeni su u Belgiji, Velikoj Britaniji, Poljskoj, Makedoniji i Sloveniji. Zastupljen je u više antolgija i panorama. Član je Hrvatskog društva pisaca, Društva hrvatskih književnih prevodilaca, te programskog odbora festivala Goranovo proljeće.

„Ništa ne opisuje poetiku Gorana Čolakhodžića koliko reč složenost. Guste slike, poput slojeva šumskog rastinja, prekrivaju fragmente ličnih reminiscencija, oštreći čitalačko oko koje ulazi u začudni svet za dvorišnim vratima zemlje. Nigde svet prirode nije toliko ličan i urban kao u zbirkama ovog pesnika, nigde seoska jednostavnost više ispunjena kulturnim i istorijskim, nigde ljubav i smrt tako pomešani“, kaže pesnik Bojan Vasić.

Bonus video: Peca Popović: O knjigama, muzici, Beogradu, promocijama i vremenima…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar