Foto: Nova.rs

O požaru u Umetničkom paviljonu "Cvijeta Zuzorić" smo obavestili sve koje je trebalo da obavestimo i čekamo izveštaj policije, kaže Vojislav Klačar, predsednik Upravnog odbora ULUS-a nakon što je 8. marta gorelo potkrovlje ovog prostora na Kalemegdanu i pisma grupe stvaralaca okupljene oko neformalnog udruženja Inicijativa umetnika u kom se traži utvrđivanje ko je odgovoran za to što se dogodilo.

– Ne želimo ništa da prejudiciramo pre izveštaja policije. Tokom uviđaja je na licu mesta bio i član Upravnog odbora Martin Erdeš i tada nam je nezvanično, usmeno rečeno da su uzrok požara najverovatnije instalacije. Slike iz tog prostora, među kojima je i portret Cvijete Zuzorić koji je uradio Marko Murat, nisu gorele i nisu oštećene, nego su zbog tragova dima i gareži prenete u Narodni muzej na restauraciju. U međuvremenu su svi predmeti zaštićeni, o požaru smo obavestili smo sve ustanove koje je trebalo da obavestimo, a našu radnu zajednicu iz tog prostora smo preselili u Galeriju ULUS-a dok se sve ne reši. Pokušali smo nakon požara da dobijemo atest i da ponovo uključimo struju, ali nam je rečeno da su instalacije toliko stare i loše da ne možemo da dobijemo atest. Trenutno su tamo samo naši tehničari koji vraćaju slike učesnicima izložbe u galerijskom prostoru – navodi Klačar i dodaje da je večeras sastanak organa i tela ULUS-a gde će se razgovarati i o situaciji nakon požara.

„Cvijeta Zuzorić“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Potkrovlje Umetničkog paviljona „Cvijeta Zuzorić“ oštećeno je u požaru 8. marta nešto posle 22 sata. Dan kasnije je iz ULUS-a saopšteno da je vatra zahvatila deo kancelarije njihovog sekretarijata i da su uništeni deo dokumentacije i deo informatičke opreme, a da preostali deo Paviljona, uključujući i glavni izložbeni prostor i radovi izlagača sa izložbe „Pogled u neočekivano“ koja je bila u toku nisu oštećeni.

Grupa likovnih stvaralaca okupljena oko neformalnog udruženja Inicijativa umetnika potom je u pismu, naslovljenom „Upliv ličnih interesa u korišćenju javnih resursa“ zatražila da se utvrdi ko je odgovoran za požar, kao i da bude istražena „objektivna odgovornost vezana za upravljanje Paviljonom“. U pismu su, između ostalog, postavljena i pitanja kolika je šteta, ko je poslednji koristio kancelariju, zašto je „u Paviljonu organizovan događaj koji nije odobren odlukom UO“, gde je u trenutku požara bio čuvar i zašto ključevi od kancelarije „kao i svi drugi ključevi, nisu bili dostupni čuvaru koji je bio dužan da obiđe prostorije pre napuštanja Paviljona“.

U ULUS-u nisu želeli da komentarišu to pismo, ponavljajući da ne žele da prejudiciraju stvari pre izveštaja policije i da su do sada uradili sve što je bilo do njih.
– Svi u Upravnom odboru raspoloženi su da članovima ULUS-a daju sve informacije vezane za požar i to dokle se stiglo sa sanacijom prostora – ističe Klačar.

On navodi i da su se sva tela ULUS-a uključila u rešavanje problema, da su se javljali i članovi da pomognu i da u tome može da im se priključi ko želi, dodajući da namerava da osnuje i grupu „Udruženi za Cvijetu“.

– Večeras ćemo razgovarati o situaciji u udruženju nakon požara. Sada imamo i problem sa manjkom prostora, pošto ne možemo da koristimo Paviljon, a među temama kojima ćemo se baviti je i problem zbog novih epidemioloških mera – dodaje Klačar.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar