Foto: Kulturni centar Srbije

Izložba „Supstrati“, zajednički projekat tri umetnika iz Srbije, Albanije i Severne Makedonije, biće otvorena u četvrtak, 13. jula u 20 časova u Kulturnom centru Srbije u Parizu.

Na izložbi će biti predstavljeni novi projekti Kristine Pulejkove, Nine Zeljković i Drianta Zenelija, koji potiču i nastavljaju da funkcionišu na lokalitetima u sve tri zemlje. Pretakanjem u više različitih medija njihovi radovi stvaraju za publiku imerzivni doživljaj koji neprestano evoluira.

Ovim događajem, Kulturni centar Srbije u Parizu najavljuje sezonu Otvorenog Balkana koja će se u održati tokom 2024. godine a tema je dijalog između umetnika koji rezultira novom zajedničkom kreacijom.

Fokusirajući se na savremenu umetnost kao platformu za osvešćivanje i transformaciju prirodne i kulturne baštine, projekat „Supstrati“ ističe suštinske veze koje postoje između Srbije, Albanije i Severne Makedonije, tri zemlje koje trenutno učestvuju u projektu Otvoreni Balkan i poziva na ponovno povezivanje sa zajedničkim geofizičkim osnovama, zajedničkim ritualima i imaginarijumima koji ih povezuju.

Kustos izložbe je Klaudija Pecold, osnivač Curating Evolution, a projekat je realizovan pod pokroviteljstvom ministarstava kulture Srbije, Albanije i Severne Makedonije.

Bonus video: Vuk Vidor – Četiri izložbe u jednom danu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar