Ivan Mangov Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULUTRE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC/ nr

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je paviljon Srbije na 23. Međunarodnoj izložbi Trijenala u Milanu i poručila da je ovim nastupom dat podsticaj razvoju i promociji domaćeg stvaralaštva, kao i jačanju međunarodne saradnje u oblasti kulture, uz svetske umetnike iz više od 40 zemalja sveta, saopštilo je Ministarstvo.

Ministarka kulture i informisanja podvukla je da je projekat „Beskonačnost strukture“, autora Ivana Mangova, odgovorio na temu ovogodišnjeg Trijenala spajanjem savremene umetnosti sa motivima iz srpskog srednjevekovnog manastira Hopovo na Fruškoj gori.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULUTRE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC/ nr

Gojković je napomenula da je Srbija zemlja u kojoj umetnost prati savremene trendove i tokove, i da o tome govori i ova izložba, navodi se u saopštenbju Ministarstva.

„Ona se savršeno uklapa u stogodišnju ideju vodilju milanskog Trijenala – pronalaženje proširenih i inovativnih načina razmišljanja, uz spajanje iskustva različitih kultura i jezika. Zato verujem da će nastup Srbije na ovogodišnjem Trijenalu naići na veoma zapažen prijem kod publike“, rekla je Gojković.

Autor projekta Ivan Mangov objasnio je da su uzbudljivoj temi Trijenala, suočavanju sa nepoznatim, pristupili kroz istraživanje ornamenta srpskih srednjovekovnih fresaka i da su odabrali večne motive lepote i jednostavnosti.

Foto: TANJUG/ MINISTARSTVO KULUTRE I INFORMISANJA/ DARIO KONSTANTINOVIC/ nr

„Ornamente smo istraživali putem različitih medija: slikarstva, keramike, digitalne umetnosti i muzike, kreirajući jedinstvenu celinu i celovit doživljaj. Kako srednjovekovni ornament nastaje kao prateći sadržaj na marginama većih likovnih kompozicija, on je prostor umetničke slobode i njene materijalizacije“, rekao je Mangov.

On je rekao da je kroz ornament ostvarena i artikulisana potreba za stvaranjem simbola, koji će zatim kroz ponavljanje postati deo beskonačne strukture i istakao da je srpski paviljon izuzetno ocenjen i izdvojen kao jedan od najboljih, iako Trijenale u Milanu nije takmičarskog karaktera.

Bonus video_ Stefan Slavković o novoj vladi i novoj podeli frekevencija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar