Jasna Jovićević Foto: Sabina Kojić

Program “Serbian Showcase” biće predstavljen 27. oktobra sedmi put zaredom na 37. Beogradskom džez festivalu, u Domu omladine Beograda, kao predstavljanje najtalentovanijih snaga novog srpskog džez talasa, javili su organizatori festivala.

Ove godine na “Serbian Showcase” u sali “Amerikana” DOB će nastupiti sastavi “Jovićević/ Miklos/ Wojcinski Trio” (Srbija/Mađarska /Poljska), “Drama Quartet” i “Drumbooty”.

Jasna Jovićević je kompozitorka iz Subotice koja ostvaruje svoje ideje i talente na raznim poljima, osim izvođačke karijere.

Prvi solo album “Invented Reality” objavila je 2008. godine (džez kvartet i gudački trio), a u njenom glavnom opusu su eksperimentalni solo album “Zvuk ptica” (2014), duo “Dharma” sa Armandom Mesarošem (2015), koncertni snimak big benda “New Spark Jaž Orćestra” (2017).

Takođe u diskografiji ima studijsko izdanje “Flow Vertical” (2018), koncertni zapis trija “Jovićević/ Miklos/ Wojcinski” naziva “Informal Shapes” (2019), i materijal “Sounding Solitude” (2021).

Bubnjar i kompozitor Aleksandar Cvetković, osnivač grupe “Drama Quartet“, školovao se u rodnom Kraljevu i Beogradu, a zvanje mastera džez bubnjeva stekao u Gracu.

Među istaknutim džezerima sa kojima je sarađivao su Duško Gojković, Mihailo Miša Blam, Bili Hart, Džimi Kob. Bio je član sastava “Serbian Jaž Bre! Project”, sa kojim je snimio album – “Woodcock Group”, Rambo Amadeus & Broken Swing Sextet, a danas je član sastava “Marćelo & Napeti Quintet”.

Drama Quartet Foto: Dejan Tomka

Docent je za džez solfeđo i džez ritam na Katedri za džez i popularnu muziku FMU u Beogradu.

Za kratko vreme “Drama Quartet”je postao jedan od omiljenih klupskih bendova i spremili su diskografski debi album “Dramathology”.

Ostali članovi kvarteta su: Luka Ignjatović (alt saksofon), Andreja Stanković (gitara) i Milan Nikolić (bas).

Bubnjar i kompozitor Peđa Milutinović ispred sastava“Drumbooty”, rođen je u Kragujevcu, a na beogradskoj džez sceni aktivan je od 2010. godine.

Od 2012. svirao je u “VH Bandu”, a 2014. učestvovao na debi albumu poznatog muzičara Maksa Kočetova – “13:30”.

Kasnije je formiran i “QZAMA Quartet”, sa Lukom Ignjatovićem, Filipom Bulatovićem i Perom Krstajićem. Po odlasku druge dvojice u SAD, Ignjatović i Milutinović su napravili instrumentalni džez bend “Sćime Trio” sa Borisom Šainovićem i snimili dva albuma.

Drumbooty Foto: Ivana Čutura

U proleće 2020. godine, pri izbijanju prvog talasa pandemije, Milutinović je objavio prvi album “Veritas Vincit” sa sastavom “Drumbooty” za američkog izdavača “Orenda Records”.

Tokom karijere je imao mnoge saradnje sa istaknutim džezerima – Matija Dedić, Sofija Knežević, Dušan Jevtović, Sanja Marković, i drugi.

Na programu “Serbian Showcase”, Milutinović će svirati u sastavu: alt saksofonista Luka Ignjatović klavijaturisti Stevan Milijanović i Bojan Cvetković, gitarista Luka Malko i basista Akoš Forgač.

Bonus video: Goran Marković o svom ocu Radetu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar