Beogradski festival igre Verujemo u jednu igru
Foto: visual 2022 / Lines Ballet / Verujemo u jednu igru

Samo nekoliko dana nakon spektakularnog nastupa trupe TanzMainz u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u okviru 18. Beogradskog festivala igre, u petak, 15. oktobra počinje prodaja ulaznica za 19. Beogradski festival igre koji će se održati u periodu od 16. marta do 12 aprila 2022, saopštili su iz BFI-a.

Pod sloganom Verujemo u jednu igru, svojim programom, devetnaesto izdanje najboljeg evropskog festivala umetničke igre, okuplja vrhunske trupe i umetnike, dok teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat i raznovrsan vokabular neponovljivog pokreta, kaže se u najavi 19. BFI-a.

Beogradski festival igre Verujemo u jednu igru
Foto: RJ Muna/Beogradski festival igre/Promo

19. Beogradski festival igre počinje nastupom trupe Lines Ballet iz San Franciska u Operi Madlenianum. Na istoj sceni, nastupiće baletske zvezde Lusija Lakara i Metju Goldving sa produkcijom “Fordlandija” koju potpisuje Teatar Dortmund i koja od nedavno osvaja prestižne svetske pozornice. Madlenianum je mesto gde će gostovati i čuveni izraelski ansambl Batševa, Kompanija Emanula Gata iz Marseja, štutgartski Gauthier Dance, kubanski Malpaso…

Na ovu scenu, po Nagradu Jovan Ćirilov, vraća se belgijski sastav Peeping Tom, sa novim radom (“Dete”, Gabrijela Karizo/Frenk Šartije). U Ateljeu 212, gostovaće Kompanija Ervea Kubija iz Kana, u Beogradskom dramskom pozorištu sačekaće nas miljenik avinjonskog Festivala, Lučijano Roso iz Buenos Ajresa, a u Jugoslovenskom dramskom pozorištu – trupa Emija Greka i Pitera Šoltena iz Amsterdama.

Beogradski festival igre Verujemo u jednu igru
Foto: visual 2022 / Lines Ballet / Verujemo u jednu igru

Na sceni Bitef teatra, sjajni Evripidis Laskaridis, norveška trupa koju vodi čuveni reditelj i koreograf Ju Stromgren, kao i nagrađivani performer Marko D’Agostin iz Bolonje. Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu biće domaćin trupi Balet džez Montreal koja donosi komad na muziku Lenarda Koena. Na istoj pozornici, nastupiće trupa Malpaso, Ju Stromgren će prirediti svetsku premijeru komada  “Potkrovlje”, a ansambl Batševa će izvesti predstavu “Tri” koju potpisuje čuveni Ohad Naharin, saopštili su iz BFI-a.

Pod sloganom Verujemo u jednu igru, svojim programom, devetnaesto izdanje najboljeg evropskog festivala umetničke igre, okuplja vrhunske trupe i umetnike, dok teme koje donose autori analiziraju savremeno društvo kroz bogat i raznovrsan vokabular neponovljivog pokreta. Festivalu prethodi tradicionalna revija filmova Dani igre u Kinoteci, koreografske radionice, majstorski kursevi i izložbe.

Beogradski festival igre Verujemo u jednu igru
Foto: Manny Crisostomo/Beogradski festival igre/Promo

Kupovina ulaznica je do kraja 2021. godine moguća na sajtu Beogradskog festivala igre, uz popust od 20% za korisnike Visa kartica.

www.belgradedancefestival.com

Bonus video: Podcast Snaga Uma Svetlana Bojković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar