Radoje Domanović Foto: Wikimedia Commons

Nagradu “Radoje Domanović” za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri prodelili su ove godine beogradski humoristi Borivoje Bora Oljačić i Milovan Vržina, za najbolju knjigu aforizama u 2020. godini proglašena je zbirka “Bože, uprosti nam” Ninusa Nestorovića, a žiri je za najuspeliju knjigu satiričnih priča proglasio “Rupe u glavi” Vanje Bulića, saopšteno je iz Udruženja književnika Srbije.

Borivoje Bora Oljačić (Lešnica, 1930) je humorista, satiričar, pokretač i autor emisije „Кaravan“ na Prvom programu Radio Beograda, koja ove godine obeležava šezdeset godina postojanja, a Milovan Vržina (Sarajevo, 1951) je aforističar, pesnik, prozni pisac i dugogodišnji novinar i urednik satiričnog lista „Jež“.

Knjiga „Bože, uprosti nam“ novosadskog aforističara Ninusa Nestrovića (1965), objavljena u izdanju novosadskog „Prometeja“, izdvojila se u odnosu na ostale zbirke najkraće forme velikim brojem književno veoma vrednih satiričnih aforizama koji su britki, oštri, duhoviti i opominjući, a često i crnohumorno-sarkastičnih, navodi se u saopštenju UKS.

Ninus Nestorović, Foto:Srđan Kecojević

U knjizi satiričnih priča Vanje Bulića (1947) „Rupe u glavi“, u izdanju „Liberland arta“ žiri je pronašao „uspele humorističke priče na teme porodice, odnosa među polovima i prijateljstva, kao i satirične zapise u kojima autor osuđuje društvene i pojedinačne poroke, razotkrivajući opasnu suštinu malograđanstva i licemerstva“.

Priznanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim stranim satiričarima u prethodnog godini, podelili su ruski pisac Кonstantin Melihan (Sankt Peterburg, 1952), autor većeg broja knjiga iz oblasti humora i satire i dobitnik značajnih ruskih priznanja za ovu oblast, i slovački pesnik, scenarista i aforističar Ondrej Kalamar (Zvolen, 1958).

O dobitnicima priznanja „Radoje Domanović“ odlučivao je žiri u sastavu: Radomir Andrić (predsednik), Duško M. Petrović, Petar Žebeljan, Vidak Maslovarić, Slađana Mitrović, Radoslav Tilger i Aleksandar Čotrić.

Priznanje, koje se sastoji iz plakete i likovnog portreta Radoja Domanovića, dobitnicima će biti uručeno u narednih dana skladu sa epidemiološkim merama u našoj zemlji, saopšteno je iz UKS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare