Vladimir Janković Džet
Vladimir Janković Džet Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

"Crni biseri", bend koji spada u pionire jugoslovenskog rokenrola, dobio je od diskografske kuće Kroacija rekords plaketu "Posebno priznanje za celokupno muzičko stvaralaštvo".

Priznanje je primio deo članova „Crnih bisera“ – Vlada Janković Džet, Zoran Petrović, Goran Vukićević i Nenad Dukić na promociji kompilacije benda „Greatest hits collection“ (2021)“ u prodavnici „Jugoton“, upriličenoj povodom Svetskog dana ploča.

Janković, inače basista benda, istakao je da je nedavno objavljena kompilacija pesama „Crnih bisera“ važna, jer je tu „sublimiran zvuk tog vremena, kako su zvučali manje više svi bendovi“, kao što su bili „Siluete“, „Elipse“, „Zlatni dečaci“, „Džentlmeni“…

„Stvarali smo rokenrol scenu. To što smo mi radili nije radio niko pre nas, i niko nije umeo da nam pokaže. Mi smo to radili kako smo znali“, naglasio je Janković.

Na kompilaciji Kroacija rekords su 23 pesme „Crnih bisera“, snimljene tokom šezdesetih godina. Među njima je čitav njihov prvi EP (1966) na kome je bila i Jankovićeva „Ne odlazi“, jedna od prvih autorskih kompozicija domaćeg rokenrola, do tada oslonjenog isključivo na snimanje prepeva stranih hitova.

– Veoma je značajno što je ova kompilacija izašla, jer odaje fenomenalan duh vemena. „Crni biseri“ su bili jezivo ozbiljan bend i izuzetno je važno što su prepoznati u filmu Žike Pavlovića “Kad budem mrtav i beo“ – podsetio je rok publicista Petar Janjatović.

Osnovani u Beogradu 1963. godine, „Crni biseri“ su kao jedan od svojih najveći uspeha zabeležili prvo mesto na uticajnoj Gitarijadi 1967. na Beogradskom sajmu, a nakon brojnih promena postave, 13 singlova, tri EP-a i jednog albuma, prestali su sa radom 1980. godine.

Osim Jankovića u „Biserima“ su šezdesetih bili pevači Radan Valčić, Nenad Dukić, Dragan Rajićević i Branislav Živančević, gitaristi Goran Vukićević, Ivan Božinović i Zoran Petković, bubnjar Dragan Jovanović, i saksofonista Slavko Božović.

Promocija „Bisera“ bila je prilika da se pred novinarima na istom mestu okupe i članovi sledećeg Jankovićevog benda „Tunel“ – Ljuba Ninković, Steva Stevanović i Vlada Negovanović, kako bi promovisali album „Uživo 1982-1985. (Official Bootleg)“, koje je nedavno objavila promoterska kuća Long plej, a na kome su do sada neobjavljeni snimci iz kultnog kluba „Kulušić“ u Zagrebu, kao i iz Negotina, Paraćina i Pirota.

– Iza „Tunela“ je ostalo nekoliko velikih pesama kao “Volim saks“ i “Natali“, ali Ljubina pesma “Vreme“, koju je kasnije preuzela njegova bazična grupa „S vremena na vreme“, i postala himna generacije – rekao je muzički kritičar Bane Lokner.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar