Stevo Grabovac Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Laureatu NIN-ove nagrade Stevu Grabovcu, književniku iz Banjaluke, uručeno je danas priznanje u Kolarčevoj zadužbini u prisustvu velikog broja zvanica. Grabovac je i zvanično postao 70. dobitnik najuglednijeg književnog priznanja za roman "Poslije zabave", koji je prošle godine objavila izdavačka kuća "Imprimatur".

Veliku salu Kolarčeve zadužbine ispunili su na svečanoj ceremoniji uručivanja priznanja novinari, kulturni radnici, političari… Među njima su bili Milan Antonijević, Saša Mirković, Zoran Hamović, Dragan Velikić, dojučerašnja laureatkinja nagrade Danica Vukićević, pa bivši ministar Aleksandar Vlahović, Sava Manojlović, nekadašnji članovi NIN-ovog žirija poput Vladislave Gordić Petković i Ivana Milenkovića.

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Svečanost su prisustvom uveličali i Muharem Bazdulj, Jugoslav Vlahović, Ljubica Gojgić, novinari NIN-a još samo koji dan, ali i novoimenovani glavni urednik Aleksandar Timofejev, i od prošlog leta vlasnica nedeljnika Jelena Drakulić u društvu poverenice Brankice Janković…

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Turbulentne decenije su iza nas, a NIN je bio tokom sedam decenija svetionik novinarstva, čulo se na ceremoniji. Poslednjih sedam godina nedeljnik je vodio Milan Ćulibrk koji se publici obratio rečima:

– Danima sam pokušavao da napišem prigodan govor i prvi put nisam uspeo. Zato ću govoriti ono što osećam. Pre nekoliko dana NIN je napunio 89 godina, dodeljuje se 70. put nagrada, a čeka nas poslednji, 3.815. broj koji će spremiti stari kolegijum. I onda odlazimo da pravimo novi nedeljnik. Ne volim rastanke. Hvala vam za sve, a možda je i dobro što sam otišao sad, jer, ko zna, sledeće godine na dodeli 71. NIN-ove nagrade ne bih, bez pomoći, mogao da se popnem uz ove stepenice – našalio se na kraju Ćulibrk.

Milan Ćulibrk Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

A onda je na scenu izašao Aleksandar Timofejev, koji je rekao da nije vreme za preveliku priču:

– Čestitam dobitnicama nagrade za ličnost godine i onim za roman godine. NIN je stariji od svih nas i trajaće. Novoj redakciji NIN-a i kolegama koji odlaze da pokrenu novi nedeljnik želim sreću. Bolje je da nas na tržištu bude više. NIN će ostati iskren i objektivan magazin, a pre svega istinit. Vidimo se sledeće godine na dodeli 71. NIN-ove nagrade – kratak je bio Timofejev.

Aleksandar Timofejev Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Potom je o dobitnicama priznanja za ličnost godine emitovan kratak film, da bi onda Milan Ćulibrk i Vuk Cvijić izašli na binu kako bi uručili nagradu za ličnosti godine Bojani Savović, Katarini Petrović i Jasmini Paunović. Bojana je emotivno izrekla reči zahvalnosti svojoj porodici, prijateljima i novinarima koji su sve vreme bili uz njih, a naročito novinarima NIN-a, Birna, Vremena, Nove i N1:

– Ovo je nagrada za sve nas, za tužioce, advokate, jer se borimo za bolje pravosuđe. I ova nagrada je podjednako vaša koliko i naša.

Katarina se zahvalila kolegijumu NIN-a i veri u njenu posvećenost:

– Ovo je podstrek da nastavimo sa istom energijom i da se trudimo da opravdamo ovo priznanje. Hvala na neizmernoj časti – kazala je Katarina, dok je Jasmina naglasila kako u publici vidi mnoge saborce i nagradu shvatila kao odraz prepoznavanja bunta.

– Mi samo želimo da se poštuje zakon u ovoj zemlji, da se tužioci bave tužilaštvom, a ne političari. A svako treba da da doprinos da država Srbija bude bolja!

Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Podsetila se potom publika na svih 69 dosadašnjih laureata NIN-ove nagrade, od Dobrice Ćosića, preko Oskara Daviča, Meše Selimovića, Pekića, Crnjanskog, Albaharija, do Basare ili Danice Vukićević.

A Tamara Mitrović, članica NIN-ovog žirija, još jednom je podsetila na razloge zbog čega je kao najbolji odabran roman „Poslije zabave“ Steva Grabovca:

– Bez prisustva literature smrt jednog deteta negde u svetu ne bi imala veći značaj od smrti neke životinje negde u planini, citat je koji je koristio Kiš. A 50 godina nakon Kišovog citata smrti dece i dalje su manje značajne od smrti zaklanih životinja, pa se iznova dovodi u pitanje ideja da literatura daje smisao. Da li literatura uopšte sme takvu smrt da osmišljuje? Stevo Grabovac je ne osmišljava, već je otkriva, pripovedajući o njoj. U ovom antiratnom romanu jezgro priče jeste o gladi za ljudskim profitom, za nekažnjenim činjenjem zla. Ovde se pletu priče o preskočenoj generaciji, njenom kolektivnom sećanju, o ocu, o porodičnom nasleđu, o košmarima savesti, najzad i o samom pisanju. Zlo je zlo. Posle zla ostaje samo tišina.  A posle romana ostaje samo ćutanje – konstatovala je Mitrovićeva.

A kada je dojučerašnja laureatkinja Danica Vukićević uručila nagradu Grabovcu novi, 70. dobitnik je zahvalivši se, najpre izrazio žaljenje i duboko izvinjenje što je bio primoran da otkaže gostovanja u medijima (sinoć otkazao gostovanje u Utisku nedelje, prim.aut.), jer je zbog premora prethodnih desetak dana morao da se fokusira samo na ovaj dan:

Stevo Grabovac Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

– Ovu knjigu sam pisao dugo, možda i predugo. Nastajala je u samoći i tišini, u jednoj hladnoj sobi. Stavila me je pred iskušenja i postavila je pred mene pitanje zla i njegove prirode. A naivno mislim da rešenje naših problema leži u ljubavi – priznao je Grabovac.

A onda se osvrnuo na konačnu spoznaju da je 70. dobitnik NIN-ove nagrade:

– Evo me, stojim sad u društvu velikih imena. A nedostojan sam onih koji su stajali ovde, na mom mestu, koje nisam samo čitao, već sam od njih i učio da pišem. Došao sam iz anonimnosti, iz neke poluanonimne književne produkcije i zato je ovo priznanje i zasluga mom izdavaču. Oni su pokazali veru u mene kad je nisam ni sam imao. Kad se pogase ova svetla, kad ovaj spektakl, kao i sve u životu prođe, pisac ostaje sam u svojoj samoći. A ona svaki put postaje sve veća i veća. Sudbina pisca na ovim prostorima jeste da je prepušten svojoj samoći. Hvala vam što ste prepoznali priču jednog pisca koji dolazi iz druge sredine, koji piše o marginalizovanim likovima i događajima, koji piše jednostavnošću priče o ovim sumanutim vremenima. Nagradu posvećujem uspomeni na roditelje. Ovde sam stigao zahvaljujući njima – poručio je Stevo Grabovac, nagrađen burnim aplauzom, nakon čega je glumac Bojan Žirović, za kraj ceremonije, pročitao odlomak iz romana „Poslije zabave“.

Bonus video: Stevo Grabovac – dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare