FOTO: Twitter/Kosovsko ministartstvo kulture omladine i sporta

Kosovsko ministarstvo kulture, omladine i sporta nastavilo je sa sprovođenjem svoje online kampanje potraživanja artefakata od Srbije, piše sajt "Kossev".

Objavili su nove fotografije artefakata za koje takođe tvrde da su među 1,247 koje „Srbija ilegalno drži“.

Ovoga puta u pitanju su oltar u obliku nakovnja napravljen od gline iz perioda ranog neolita (7. – 6. milenijum p.n.e.) i vaza od pečene gline koja pripada neolitskom peroidu, otkrivene u Rudniku kod Srbice.

„Samim tim što ne vraća artefakte, Srbija krši UNESCO konvenciju, Sporazum o vraćanju i Ahtisarijev dokument“, poručuju još jednom iz kosovskog Ministarstva kulture.

Tokom prošlog meseca kosovsko ministarstvo kulture se oglasilo još šest puta potražujući artefakte uz objavljene fotografije.

Povodom tvrdnji Prištine i učestaloj potražnji da se Kosovu „vrate“ artefakti, u prethodnom periodu se u više navrata oglašavalo i srpsko Ministarstvo kulture, navodeći da Priština „nastavlja sa kampanjom pokušaja preotimanja kulturnog nasleđa i njegovom zloupotrebom u konstruisanju nepostojeće državnosti i kulturnog identiteta“.

Od nedavno su započeli i da iznose reakcije na zahteve iz Prištine fotografijama uništenih i spaljenih crkava, kako bi ukazali na ono za šta misle da je pravo stanje artefakata na Kosovu.

Sada se opredelili za crkvu Svetog Đorđa i Bogorodice Ljevišku, oglašavajući se u dva navrata ove nedelje.

„Zahtevi Privremenih institucija u Prištini predstavljaju očigledno licemerje i falsifikat i bez ikakvog su osnova. Ovo je posebno jasno imajući u vidu tragičnu sudbinu stotina spomenika kulture na КiM, kao i činjenicu da su oni spomenici koji su izbegli stradanje uprkos pogromima, skrnavljenju i ekstremizmu, opstali samo zahvaljujući brizi Srbije i zaštiti koju uživaju od strane UN“, navelo je Ministarstvo, dodajući:

„Кonvencije Uneska na koje se Priština neosnovano i besprizorno poziva uspostavljene su upravo da bi se sprečili, ublažili ili otklonili efekti uništavanja kulturnog nasleđa kojima je decenijama sistematski izložena srpska baština na Кosovu i Metohiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar