Danas je u Vrnjačkoj Banji obeležena 22. godišnjica velikana srpskog glumišta, Danila Bate Stojkovića. O njemu su na skupu, u amfiteatru koji nosi njegovo ime govorile kolege glumci, ali i brojni prijatelji koje je tokom života i boravka u ovom turističkom mestu stekao.

Snažnu poruku poslala je i Mira Banjac koju je pročitao Batin prijatelj Nikola Džamić.

„Želim svima vama da iskažem veliku zahvalnost za brigu i prijateljstvo koje posle toliko vremena negujete prema mom dragom kolegi Bati koji je preminuo pre 22. godine. Znam da su njegovi prijatelji bili njegovo najveće bogatstvo. Danilovo stablo, kao i mnogih naših glumaca rastu u vrnjačkom parku kao večno sećanje na njih. Pre mnogo godina zamolila sam divne Batine prijatelje da zasade moje stablo kad za to dođe vreme i napišu – Mira – Vrnjački banjanac“, poručila je slavna glumica.

Obeležena 22. godišnjica smrti Bate Stojkovića
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Milan Maksić, slikar iz Bačka Palanke je poklonio portret Danila Bate Stojkovića za njegovu spomen sobu.

Obeležena 22. godišnjica smrti Bate Stojkovića
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„Prva i večita emocija vezana za ovog umetnika ima veze sa ulogom Bubuleje u „Diplomcima“, a kasnije za sve njegove filmove. Njegova dramska i filmska ostvarenja su spektakularna. Imao je ozbiljan humor i prikazivao ga je na sebi svojstven način“, kaže Maksić za Novu.

Obeležena 22. godišnjica smrti Bate Stojkovića
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Glumac Boško Puletić kaže da nikada nije snimao sa njim. „Facinacija su mi bili njegovi monolozi. On nije glumio, već je živeo svoje uloge. Poznavao sam ga privatno. Za njega je pozorište bilo svečanost“, ispričao je on za naš portal. Imao je gvozdenu logiku izgovaranja tekstova, pa zbog toga ljudi pamte sve replike iz njegovih filmova, istakao je Puletić.

Po rečima glumca Milana Milosavljevića bio je uzor svim umetnicima, a naročito mladim.

„Upoznali smo se 1983. godine na snimanju filma „Kako sam sistemski uništen od idiota“ . Bio sam student FDU , pa smo imali jednu scenu u kojoj dolazi do mene i traži nešto da pojede, a moje kolege žele da ga isteraju. Ja sam ih ubedio da ga ostave na miru jer je Če naš . Njegova uverljivost kada je uleteo u kadar me je zbunila, a u isto vreme okuražila budući da se prenela na mene“, kaže on za Nova.rs.

Obeležena 22. godišnjica smrti Bate Stojkovića
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Tada je Milosavljević shvatio , kao student druge godine, šta je to što velike glumce odvaja od drugih.

Milena Rašić rukovodilac Gradskog pozorišta ‘Teatar 91’ kaže da od 2013. godine njena trupa učestvuje na ovoj manifestaciji.

„Uvek nam je čast da budemo gosti kada je naš proslavljeni glumac u pitanju. Zaslužio je da mu se ime spominje i pamti dok je sveta i veka. Mi ćemo se uvek truditi da je čuvamo kroz naš rad“, zaključila je ona za Nova.rs.

Bonus video: Predstava „Radovan Treći“ posle više od 30 godina ponovo pred publikom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar