Notr Dam, Notre Dame, katedrala, Pariz
Katedrala Notr Dam Foto: EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Katedrala Notr Dam u Parizu je na putu da bude ponovo otvorena za vernike i javnost 2024. godine, izjavila je francuska ministarka kulture Rima Abdul Malak.

Ona je rekla da je faza čišćenja u okviru projekta restauracije završena, što će omogućiti da radovi na obnovi počnu krajem leta, preneo je Rojters.

Notr Dam je zatvorena zbog restauracije otkako je požar 2019. uništio krov i toranj.

– Uvereni smo da će 2024. biti godina kada će veliki deo posla biti završen, godina ponovnog otvaranja katedrale za vernike i za javnost – rekla je Abdul Malak prilikom posete lokalitetu.

Nakon požara koji je izbio aprila 2019, predsednik Francuske Emanuel Makron je kazao da će katedrala koja datira iz 12. veka biti obnovljena, a kasnije je obećao da će ponovo biti otvorena za vernike do 2024. godine, kada će Francuska da bude domaćin Olimpijskih igara.

Notr Dam, Notre Dame, katedrala, Pariz
Radovi na rekonstrukciji katedrale Notr Dam Foto: EPA-EFE/YOAN VALAT

Katedralu Notr Dam, srednjovekovni dragulj gotske arhitekture u srcu Pariza kod reke Sene, 15. aprila 2019. je zahvatio ogroman požar koji je ugašen posle nekoliko sati. Zbog izbijanja epidemije korona virusa radovi na obnovi Notr Dama su obustavljeni, a radnici poslati svojim kućama, pa je tako čuvena katedrala opet podelila subinu sa građanima Francuske i našla se u izolaciji do daljeg. Radovi su nastavljani kada su se za to stekli uslovi.

Pariska katedrala je poznata širom sveta kroz istoriju. Francuski pisac Viktor Igo (1802-1885) je ovekovečio u istorijskom romanu „Zvonar Bogorodičine crkve“ koji je više puta i ekranizovan. Austrijski kompozitor Franc Šmit (1874-1939) je po tom romanu komponovao romantičnu operu sa istim naslovom. U ovoj katedrali je i Napoleon Bonaparta (1769-1821) krunisan za francuskog cara, a mnogo ranije je krunu francuskog kralja na istom mestu dobio i engleski monarh Henrik VI (1421-1471).

Katedrala je sagrađena između 1163. i 1345. godine i jedan je od glavnih simbola kulture i identiteta francuske nacije. Njena silueta se veličanstveno uzdiže nad ostrvom Il Delasite na Seni, u istorijskom centru Pariza.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET

Kada su 2019. godine snimci katedrale u plamenu obišli svet, svi su bili užasnuti i odasvud su počele da pristižu ponude za pomoć. Francuski predsednik Emanual Makron proglasio je restauraciju katedrale nacionalnim projektom i obećao da će ona biti gotova u roku od pet godina. Samo francuski donatori su u tu svrhu izdvojili oko 850 miliona evra.

U večeri kada je izbio požar, vatrogasci su došli tek kada se oglasio drugi protivpožarni alarm. U to vreme je u toku bila restauracija krova i centralnog i jedan deo katedrale je bio pod skelama. Zdanje je evakuisano ali se odmah potom požar proširio na krovnu konstrukciju. Sve su snimale i televizijske kamere. Svet je bio šokiran. Nebo nad Parizom je gorelo. Ljudi su stajali na pariskim ulicama u suzama pitajući se hoće li biti spasa za „Gospu od Pariza“? Tek sledećeg jutra, nakon više od dvanaest sati borbe, požar je bio potpuno ugašen.
Zatim je počelo traganje za uzrokom požara. Nagađanja su išla od mogućeg kratkog spoja u električnim instalacijama, do opuška cigarete. Do danas nije razjašnjeno kako je došlo do izbijanja vatre.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Istoričarka umetnosti Šok-Verner je odmah napravila procenu štete i ispostavilo se da ona nije bila tako velika kao što se u početku mislilo. „Hvala bogu da se nisu svi svodovi srušili“, rekla je, a preneo je „DW“. Uništena su „samo“ tri svoda. U horu je stvorena rupa. U početku je mislila da je zacelo uništena i statua Bogorodice, ali ostala je čitava – nije je pogodio nijedan od delova srušenog tornja. „To je čudo Notr Dam“, rekla je ova ekspertkinja.

Posledice požara su ipak bile ogromne, a dodatnu štetu je izazvala i voda za gašenje zbog koje je čitava konstrukcija i danas vlažna. Restauracija Notr Dam se brzo ispostavila kao ogroman finansijski, organizacioni i politički, projekat.

Tri godine nakon požara, počela je i restauracija glavnih orgulja katedrale. Njih nisu uništili ni požar, ni voda za gašenje. Ipak, pokrila ih je otrovna olovna prašina, te se radi na restauraciji i čišćenju ventila. Ceo svet čeka da ponovo čuje orgulje u renoviranoj katedrali Notr Dam.

Bonus video: Notr Dam  

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar