Foto: Grad teatar

U okviru 37. festivala Grad teatar sinoć je na sceni između crkava prvi put izvedena predstava “Radovan III” u režiji Vita Taufera, kojoj je prisustvovao i pisac drame Dušan Kovačević.

Komad je nastao na 50-godišnjicu pisanja teksta i koprodukcija je JU Grad teatar i Narodnog poorišta Sombor, čija saradnja traje već tri decenije.

Predstava Radovan Treći Foto: Grad Teatar

Reditelj Vito Taufer je naglasio da su dobre komedije bolne.

– Kroz lica komedije gledamo i doživljavamo sami sebe, svoje životne situacije, svoje strahove, svoju sudbinu. Komične figure, na primer, pokušavaju da budu nešto što nisu. Ili u drugima gledaju nešto što ovi drugi nisu. Orgon u “Tartifu” idi svetog čoveka, a ne svinju i tako dalje… Mogućnost koju pruža pozorište, da se sa ugodne distance smejemo vlastitim velikim i malim glupostima i malim i velikim glupanima, velika je i korisna stvar i za društveno i za individualno zdravlje.

Taufer je, nakon igranja predstave, kazao da su na njoj radili nekoliko meseci i da su hteli da pokažu koliko je tekst aktuelan i danas.

– Mislim da smo uspeli da napravimo ono što smo hteli. Kada smo krenuli sa radom hteo sam da pokažem koliko je taj tekst aktuelan i danas, možda i više nego što je bio kada je napisan pre tih 50 godina. Ipak se približavamo toj kataklizmi i sveopštoj apokalipsi, sve nam je bliže i bliže. Svaka publika mi je izazovna i draga. Nije mi bila veća odgovornost zbog toga što je Dušan Kovačević bio u publici, ali ću ga pitati za utiske, dodao je Taufer, kojem je ovo druga režija za Grad teatar od 1989. godine.

Predstava „Radovan Treći“ Foto:Narodno pozorište Sombor

Glumac Ninoslav Đorđević, koji tumači naslovni lik, imao je težak zadatak s obzirom na to da je publika imala velika očekivanja.

– Ona predstava sa Zoranom Radmilovićem u glavnoj ulozi je ipak vrlo jako utisnuta slika u svesti i kulturnom obrascu. Čak sam i ja kao dete znao Radovanov tekst napamet i bilo je potrebno da izbacim iz sebe Zoranove melodije, intonacije, govorne radnje i slično. Ovaj koncept predstave se generalno razlikuje i od početka nisam bio opterećen očekivanjima. To me u tom trenutku nije zanimalo već hoćemo li napraviti predstavu koja ima neku vrednost nezavisno od teksta. Za mene je komad iznenađujuće bio bez ikakvih anahronizama. U Vitovoj percepciji on dobija jednu veoma zloslutnu notu, jer ta sredina u kojoj živi Radovan i čiji je on protagonista, jeste sredina fizičkog i verbalnog nasilja koje rađa dalje nasilje i nesreću. Na kraju krajeva, što bi rekao Duško u podnaslovu, samoizdaja. Samoizdaja sebe kao ljudskog bića, oca i muža. Generalno kao čovjeka – istakao je Đorđević.

Lik Rumenke tumačila je glumica Biljana Keskenović koja se osvrnula na to da je prvi put igrala pred Dušanom Kovačevićem:

– Od kad sam u pozorištu prvi put sam se susrela sa našim najvećim savremenim piscem. Kultni komad, nema šta da se priča. Ovo je potpuno drugačije viđenje, čitanje i koncept od onog od pre pet decenija. Što se tiče konkretno mog lika, Rumenka je uvek bila u zapećku. U ovom konceptu ona je nekako ravnopravni partner Radovanu, jednako tako gramziva, jaka i željna uspeha. Čini mi se da smo izvukli maksimum od te uloge i ja sam lično vrlo zadovoljna.

Foto: Grad teatar Budva

Budvanin Lazar Nikolić prvi put je zaigrao na domaćem terenu, na festivalu Grad teatar.

– To mi je bila velika želja, kao dete sam pratio Festival i bio na mnogim predstavama. Publika jeste bila malo navijački nastrojena s obzirom da je ovo moj grad, ali je bila i veća odgovornost. Mislim da su ljudi prepoznali kvalitet komada i da nisu laki što se tiče kritike pa očekujem i neke komentare koji mi možda neće biti prijatni.

Milena Lubarda Marojević, direktorka JU Grad teatar, rekla je da je pubika ovog festivala uvek posebno volela somborske predstave.

– Ima tu neke komplementarnosti i srodnosti duha, koja je uvek bila očigledna i publici i ljudima na i oko scene. Jako sam srećna što u Somborskom pozorištu i dalje postoji ta energija i što se oseća ta srodnost, koju čuvaju oni koji sve ovo pamte i koju iznova uspostavljaju nove generacije dok tragaju za novim izrazom.To traganje za novim a univerzalnim, za svežim čitanjem poznate komedije, želji da zajedno obradujemo publiku i otvorimo neke nove umetničke prostore, ponovo je povezala Sombor i Budvu. Predstava “Radovan III” rezultat je želje da se jednom svežom avanturom nastavi divna trodecenijska saradnja, i da to ponovo bude na radost svih.

Predstava Radovan Treći Foto: Grad Teatar

Dramaturgiju predstave potpisuje Vesna Radovanović, za scenografiju je zadužen Lazar Bodroža, kostimografiju Biljana Grgur. Originalnu muziku za predstavu komponovali su braća Robert Pešut Manjifiko i Aleksandar Pešut Shatz. Lektor je dr Dejan Sredojević. Inspicijent je Zoran Vučković, a sufler Ninoslav Vranić.

U predstavi igraju: Ninoslav Đorđević (Radovan III), Biljana Keskenović (Rumenka), Marija Maša Labudović (Georgina), Danica Grubački (Katica), Srđan Aleksić (Stanislav), Nemanja Bakić (Jelenče), Lazar Nikolić (Kelner), Pavle Popović (Vasilije) i Dejan Pletikosić, Vladimir Broćilović, Igor Pekanović, Dejan Vuković, Andrej Todorović (Vilotići).

Predstava je na programskom repertoaru 16, 17. i 18. avgusta.

Bonus video: Ekipa filma „Čuvari formule“ na Sarajevo Film Festivalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar