Foto: Luka Dakskobler / Zuma Press / Profimedia

U centru Ljubljane kod gradilišta novog centra Rog, nekadašnjeg pogona za proizvodnju bicikala i alternativnog centra za kulturu, demonstranti su se sukobili sa policijom, koji su obezbeđivali to područje, saopštila je policijska uprava ovog grada.

Protesti su se odigrali povodom druge godišnjice iseljenja umetničke zajednice, Autonomne zone Rog, iz bivše fabrike bicikala, prenosi STA, a piše „Headliner“.

Demonstranti su se okupili u parku Tabor, prošli pored sedišta RTV Slovenija i Gradske kuće da bi se okupili ispred Roga, a dok su prolazili prosuta je farba po fasadi Gradske kuće, saopštila je policija i dodala da istražuje incident.

Foto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Kasnije su demonstranti pokušali da upadnu na gradilište Rog, ali je policija intervenisala da to spreči. Neki od demonstranata gađali su policajce grudvama snega, počeli su da ih udaraju nogama i guraju na metalnu ogradu gradilišta, pa su policajci uzvratili guranjem mase, saopštila je Policijska uprava Ljubljana. Istaknuto je da većina učesnika skupa nije aktivno učestvovala u napadu na policijske službenike, a da se identitet onih koji su to učinili još istražuje.

Autonomna zajednica koja je zauzela bivšu fabriku bicikala Rog iseljena je pre tačno dve godine nakon što je više od 15 godina koristila urušeni prostor. Fabrika Rog, koja je nekad proizvodila najpopularnije bicikle u bivšoj Jugoslaviji, prestala je sa radom 2006. godine, kada je pretvorena u centar alternativne kulture.

Prostire se na 7.000 kvadratnih metara i obuhvata nekoliko objekata u centru Ljubljane.

Bonus video: „Gladujemo, smrzavamo se, a vi se plašite krompir pirea“ – Aktivisti „uneredili“ Moneovo remek-delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar