Foto:EPA-EFE/IAN LANGSDON

Jedna od najglamuroznijih filmskih smotri - 75. Kanski festival konačno se danas vraća u punom sjaju na francusku rivijeru, crvenim tepihom prošetaće zvezde u svečanim toaletama, prvi put od početka epidemije bez ograničenja.

Prošle godine bili su zabranjeni čak i poljupci, a ovoga puta blicevi, zagrljaji i osmesi pred objektivima fotografa neće biti prikriveni maskama, dok je unutra, pak, strogo preporučeno da se nose.

Za Zlatnu palmu takmiči se 21 film, među kojima su i ostvarenja reditelja Dejvida Kronenberga, Rubena Ostlunda i braće Žan-Pjera i Lika Dardena.

Kan Foto: Valery HACHE / AFP / Profimedia

– Nadajmo se da će se sada vratiti normalan Kan. To je apsolutno fantastično mesto za svakog filmskog stvaraoca. Osećate se kao da privlačite pažnju celog sveta. Jedva čekam da čujem buku ljudi koji pričaju o različitim filmovima. Uvek se nadate da pričaju baš o vašem – kaže za „AP“ Ruben Ostlund koji se ove godine vraća sa društvenom satirom „Trougao tuge“, nastavkom filma „Kvadrat“ iz 2017. dobitnika Zlatne palme.

Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Ovogodišnji Kan otvara se premijerom filma o zombijima Mišela Azanavicijusa „Z“ (promenjen naziv u „Coupez“ zbog žalbi iz Ukrajine), a biće u znaku kasne oseke pandemije, plime striminga, ali i protiv rata u Ukrajini.

Ovaj festival je prvobitno pokrenut kao francuski rival Venecijanskom filmskom festivalu, u koji su Benito Musolini i Adolf Hitler počeli da se mešaju.

Organizatori u Kanu zabranili su Rusima koji su povezani sa vladom da prisustvuju festivalu. Postavljeno je nekoliko filmova istaknutih ukrajinskih filmskih stvaralaca, uključujući dokumentarac Sergeja Loznice „The Natural History of Destruction“. Snimke koje je snimio litvanski reditelj Mantas Kvedaravičijus pre nego što je ubijen u Mariupolju u aprilu, prikazaće njegova verenica Hana Bilobrova.

Organizatori će ugostiti prvi put ruskog reditelja Kirila Serebrenikova, čiji je film „Tchaikovsky’s Wife“ u konkurenciji za Zlatna palmu. Ovaj reditelj je na neki način postao simbol raskida ruskih umetnika sa tamošnjim vlastima. Serebrenikov će prikazati na Kanskom marketu i delove budućeg ostvarenja o čuvenom radikalnom ruskom pesniku i disidentu Eduardu Limonovu.

Američka zvezda Tom Kruz predstaviće „Top Gun Maverick“, koji će biti prikazan 18. maja, a glumac Forest Vitaker, poznat po ulozi slavnog džez muzičara Čarlija Parkera u filmu „Ptica“ Klinta Istvuda, dobiće počasnu Zlatnu palmu.

Vorner Bros. će premijerno predstaviti biografski film o Elvisu Prisliju „Elvis“ Baza Lurmana sa Ostinom Batlerom i Tomom Henksom u glavnim ulogama. Džordž Miler, koji je poslednji put u Kanu bio sa filmom „Pobesneli Maks: Put besa“, prikazaće fantastični ep „Tri hiljade godina čežnje“ sa Idrisom Elbom i Tildom Svinton. Itan Koen će premijerno prikazati svoj prvi film bez svog brata Džoela, „Džeri Li Luis: Problemi na umu“, dokumentarac o rokenrol legendi napravljen od arhivskih snimaka. U žiži je i  „Vreme Armagedona“ Džejmsa Greja, poluautobiografska priča o punoletstvu sa Entonijem Hopkinsom, En Hatavej i Džeremijem Strongom.

Među favoritima je i ostvarenje „Broker“ japanskog reditelja Hirokazua Korede, kome je film „Kradljivci“ doneo Zlatnu palmu 2018. On se vraća na Kanski festival sa južnokorejskiom pričom o čoveku koji pronalazi roditelje nezbrinutoj deci. Glavnog junaka ovog filma tumači Song Kang-ho, koga smo gledali u „Parazitu“.

Film „Zločini budućnosti“ je Kronenbergov veliki povratak hororu i naučnoj fantastici. Zanimljivo je da je kanadski reditelj nedavno izjavio da očekuje da će neki gledaoci već u prvih pet minuta biti toliko zgroženi njegovim sadržajem da će napustiti bioskopsku salu. Vigu Mortensenu, Lei Sedu i Kristen Stjuart poverene su glavne role u ovom ostvarenju.

Ove godine u konkurenciji za Palmu je pet filmova koje su režirale žene, što je rekord za Kan, ali mali procenat u poređenju sa drugim međunarodnim festivalima.

Ovogodišnja postava takođe je puna veterana festivala i bivših dobitnika Palme, pored pomenutih, tu su i Kristijan Mungiju („RMN“) i Žan-Pjer i Lik Darden („Tori i Lokita“).

Francuski glumac Vensan Lendon biće predsednik žirija i zameniće američkog reditelja Spajka Lija, koji je dodelio Zlatnu palmu filmu „Titane“ francuske rediteljke Žilije Dikurno u kojem igra Lendon.

Pored Zlatne palme od 2000. godine dodeljuje se „mini-palma“, umanjeni model Zlatne palme, za najboljeg glumca i glumicu, kao i nagrada u sekciji „Određeni pogled“. U okviru Kanskog festivala dodeljuje se nagrada Fripesci, priznanje međunarodnih kritičara, odnosno Međunarodne federacije kinematografije, kao i Kvir palma, nezavisna nagrada za film koji se bavi pitanjima LGBT populacije. Zlatna palma, vredna oko 20.000 evra, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji. Prema tradiciji, nagrada se predaje žiriju u tajnosti i uz obezbedjenje neposredno pred proglašenje pobednika.

Bonus video: Robertu Benjiniju uručena nagrada za životno delo na festivalu u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar