Nagrađeni autori na otvaranju izložbe Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Izložba nagrađenih fotografija sa 22. konkursa Press photo Srbija otvorena je sinoć u beogradskoj galeriji "Progres" u okviru osmog festivala fotografije "Vizuelizator".

Otvaranju izložbe u „Progresu“ prisustvovali su nagrađeni autori, kojima su uručene plakete za pobedničke fotografije na tradicionalnom konkursu Press photo Srbija. Podsetimo, fotografija Sanje Knežević „U klopci“, nastala tokom građanskih protesta u julu ove godine, dobila je glavnu nagradu na 22. konkursu.

Sa otvaranja izložbe u „Progresu“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Priznanja su dobili i Mina Delić (trostruka dobitnica), u kategoriji Život, za fotografiju „Devojčica sa balonom“, u kategoriji Umetnost za „Tango“, kao i u kategoriji Život reportaža za „Borbu petlova na Filipinima“. Marko Đurica dobitnik je nagrade u kategoriji Vesti reportaža za „Pandemiju“, dok je laureat u kategoriji Portret Mitar Mitrović za fotografiju „Uzbunjivač“.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

U kategoriji Okolina reportaža laureat je Siniša Trifunović za fotografiju „Jutra jesenja“, Vladimir Živojinović u kategoriji Sport reportaža za fotografiju „Nikola ski skakač“, Zoran Petrović za „Dva sveta“ (kategorija Blic vesti), Marija Erdelji za „Krugove“ (kategorija Foto ilustracija), Konstantin Novaković za „Kurdistanski ples“ (kategorija Ljudi reportaža) i Braca Nadeždić za portret pisca Dejana Tiaga Stankovića.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: urednica fotografije u magazinu „Vreme“ Marija Janković, profesor sa Akademije umetnosti u Novom Sadu Predrag Uzelac, urednik „Nacionalne geografije Srbija“ Igor Rill i fotograf Dalibor Danilović.

Sa otvaranja izložbe u „Progresu“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Festival fotografije „Vizualizator“, u okviru koga je otvorena izložba u galeriji „Progres„, počeo je 18. novembra u Beogradu, a održava se kombinovano, uživo i onlajn. Osmo izdanje festivala otvorio je italijanski fotograf Stefano de Luiđi. Član prestižne međunarodne fotografske agencije VII i dobitnik četiri World Press nagrade održao je radionicu u UK „Stari grad“, a potom je u istom prostoru otvorena i izložba njegovih fotografija „Living Our Time“.

Na programu festivala „Vizualizator“ večeras od 19 časova u Centru za kulturu „Vlada Divljan“ je radionica Madsa Grevea, danskog fotografa i profesora foto-novinarstva na Školi za medije i novinarstvo. Greve će publici predstaviti projekat i izložbu koja nosi naziv „Blind Date“, dok je za sutra, sa početkom od 19 sati, u Kući „Đure Jakšića“ zakazano otvaranje postavke Dragoljuba Zamurovića „Falconry in Serbia“.

Festival „Vizualizator“, kako su naveli organizatori, traje do 2. decembra, a publici nudi besplatne onlajn radionice, koje vode poznati internacionalni fotografi.