Bata Stojković, Voja Brajović, Branimir Brstina, Mima Karadžić (stoje) i Ciga Jerinić (leži), Foto: Promo/FCS

Na Jutjub kanalu Filmskog centra Srbije od danas je na repertoaru film "Prerana i iznenadna smrt pukovnika K.K." u režiji Miloša Radovića.

U ponudi Jutjub kanala Filmskog centra Srbije od večeras će biti i nagrađivani srpski kratkometražni igrani film „Prerana i iznenadna smrt pukovnika K.K.“ Miloša Radovića iz 1987, koji je te godine na Kanskom filmskom festivalu ovenčan Nagradom žirija za najbolji kratki film.

Sedmominutni film, snimljen u samo jednom kadru, pokazuje na koji način se naredba izmeni od trenutka kada je izda narednik  dok ne dođe do običnog vojnika. Miloš Radović je i autor scenarija. U filmu igraju: Branislav Ciga Jerinić, Danilo Bata Stojković, Vojislav Voja Brajović, Branimir Brstina i Milutin Mima Karadžić.

Branislav Ciga Jerinić i Danilo Bata Stojković u sceni iz filma, Foto: Promo/FCS

– Ovaj mali film odveo me je na veliku pozornicu Kanskog festivala gde sam, 1987. godine,  iz ruku Iva Montana primio nagradu za kratki film. Biti na sceni Gran Palea bilo je samo po sebi nagrada, bez obzira šta ste na toj sceni radili (primali, davali ili samo posmatrali). Ali, kako to često biva u domaćem umetničkom stvaralaštvu, prva stvar bude i najbolja. Tako i ja, već 33
godine, živim na kredit od tog jednog kadra, snimljenog za jedan dan, prema scenariju napisaniom na jednoj stranici. Sve ovo drugo nisam morao ni da radim – izjavio je Miloš Radović povodom premijere filma na Jutjub kanalu.

Jedan od naših najstarijih aktivnih reditelja, u svojoj karijeri režirao je i kratkometražni film „Moja domovina“, kao i popularne celovečernje igrane filmove: „Mali svet“, „Pad u raj“ i „Dnevnik mašinovođe“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar