Foto: EPA/ENNIO LEANZA

Nigerijski bubnjar Toni Oladipo Alen, suosnivač muzičkog žanra afrobita zajedno sa Felom Kutijem, preminuo je juče u Parizu u 80. godini, javio je njegov menadžer Erik Troset, prenose svetski mediji.

– Ne znamo tačan uzrok smrti, ali nije povezan sa koronavirusom – izjavio je Troset za AFP.
– Bio je u odličnoj formi, smrt je bila iznenadna. Pričao sam s njim oko jedan ujutru a dva sata kasnije mu je pozlilo, odveli su ga u bolnicu „Pompidu“ i tamo je preminuo – dodao je Troset.

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Alen je nastupao kao bubnjar i muzički direktor benda „Africa ’70“ Fele Kutija. Njih dvojica su stvorila afrobit, pomešavši zapadno-afričke muzičke stilove sa američkim uvoznim zvucima, džezom i fankom. Afrobit će postati jedan od glavnih žanrova afričke muzike 20. veka.

Preko Alenovog ritma Fela je „prostirao“ svoju revolucionarnu, panafičku poruku što ga je učinilo jednom od ikona borbe za slobodu širom Crnog kontinenta, navodi AFP.

Alen i Fela su za „Africa ’70“ snimili 40 albuma, pre nego što su prekinuli saradnju dugu 26 godina, navodno zbog svađe oko tantijema. Alen je ostavio takvu prazninu svojim odlaskom, da je Feli trebalo četiri bubnjara da ga zamene.

Rođen u Lagosu 1940, Toni je počeo da svira bubnjeve sa 18 godina, kako je naveo u autobiografiji, inspirisan američkim džez bubnjarima Artom Blejkijem i Maksom Roučom kao i savremenom afro muzikom.

Jednom je rekao da je Art Blejki verovatno bio mađioničar jer je zvučao kao da više od jedne osobe sedi iza bubnjeva. Međutim, mnogi su bili hipnotisani i Tonijevom magijom.

Ostvario je veliki uticaj na generacije kolega.

Britanski muzičar i producent Brajan Ino nazvao je Alena „možda i najvećim bubnjarem koji je živeo“, dok je slično izjavio i Fli, basista benda „Red Hot Chilli Peppers“: „jedan od najvećih bubnjara koji je hodao zemljom“, nazvavši ga i svojim „herojem“.

Tim Alen sarađivao je sa bendovima „Air“ i „Zap Mama“, Sebastijenom Telijeom, Umu Sangare, Šarlot Gensbur, didžejem Džefom Milsom i drugima.
Od 2007. je bio i član supergrupe „The Good, the Bad & the Queen“ u kojoj su bili pevač Dejmon Albarn (Blur), basista Pol Simonon (The Clash) i gitarista Sajmon Tong (Verve). Prvi album, nazvan po imenu benda, objavili su 2007. a drugi 2018.

Prošle godine Opijo Okejo je snimio emisiju „Birth of Afrobeat“ posvećenu Alenovoj muzici.

Toni je 1984. emigrirao je u London a kasnije se preselio u Pariz. Svirao je skoro do poslednjeg dana.
– Radujem se budućnosti jer još imam mnogo, mnogo da guram. Kra ne postoji. Siguran sam to – izjavio je jednom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar