Foto: Photoshot / Avalon Editorial / Profimedia

Stiv Prist, basista i osnivač benda Sweet, preminuo je u 73. godini, preneli su britanski mediji pozivajući se na saopštenje porodice muzičara.

Prist je, pored svoje muzike, bio poznat i po duhovitom izvođenju i živopisnim kostimima sa početaka glam rok ere ranih sedamdesetih godina, a peva i najpoznaziju pesmu benda „Balroom Blitz“. Da je Prist preminuo potvrdili su i članovi njegovog benda, a uzrok smrti još nije poznat.

Gitarista benda Endi Skot opisao je Prista kao najboljeg basistu sa kojim je ikada svirao.

– Od trenutka kada smo se u leto 1970. godine upustili u našu muzičku odiseju, svet se pred nama otvorio i započeli smo vožnju toboganom. Skrhan sam. Njegova žena Morin i ja smo bili u kontaktu, a iako je njegovo zdravlje bilo ozbiljno narušeno, nikada sebi nisam mogao da predočim ovaj trenutak. Nikada. Moje su misli sad s njegovom porodicom – poručio je Skot, jedini živi član originalne postave grupe Sweet, a preneo je BBC.

Stiv Prist (levo) sa pevačem Brajanom Konolijem  Foto: David Gerrard / News Licensing / Profimedia

Stiv Prist rođen je u Hejsu, predgrađu Londona, 1948. godine, a muzikom se bavio od tinejdžerskih dana. Nakon nekoliko ranih bendova, u januaru 1968. je sa pevačem Brajanom Konolijem, bubnjarem Mikom Takerom i gitaristom Endijem Skotom osnovao bend Sweetshop. Bend je kasnije skratio ime, potpisao za izdavačku kuću RCA i tokom sedamdesetih snimio niz hitova, među kojima je 13 pesama dospelo u prvih 20 na top listama. U najpoznatije pesme benda Sweet ubrajaju se „Teenage Rampage“, „Hell Raiser“, „Wig-Wam Bam“, „Blockbuster“ i „Ballroom Blitz“.

Nakon što je Konoli napustio bend 1981. godine, Prist se prihvatio i pevanja i nastavili su kao trio. Poslednjih godina bilo je dve verzije benda Sweet. Prist je imao pravo na korišćenje imena u SAD-u, gde je živeo, a gitarista Endi Skot nastupao je u Britaniji sa drugim članovima pod istim imenom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar