Jale

Istaknuti srpski slikar i dugogodišnji profesor Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, Ljubodrag Janković - Jale preminuo je sinoć u krugu porodice u Beogradu.

Rođen je 1932. u Pirotu, u radničkoj porodici. Detinjstvo je proveo u Jagodini, gde je završio osnovnu školu i četiri razreda niže gimnazije sa malom maturom. Slikarski se obrazovao prvo na Odseku grafike, u Srednjoj školi za primenjenu umetnost, u klasi profesora M.S. Petrova, a potom na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti, na Odseku za slikarstvo.Osim uljanim slikarstvom bavio se grafikom, crtežom, skulpturom, a povremeno je radio i kao ilustrator u više izdavačkih kuća.

U članstvo ULUPUDS-a je primljen 1957, a u članstvo ULUS-a 1961. godine. Dobitnik je više nagrada i priznanja, među kojima su Politikina nagrada za slikarstvo (1997), Nagrada za slikarstvo ULUS-a „Zlatna paleta” i Specijalna nagrada na 8. Memorijalu „Nadežda Petrović” (1974), Otkupna nagrada „Jugoeksporta” na 15. Oktobarskom salonu (1975), Prva nagrada za slikarstvo na izložbi „NOB u delima jugoslovenskih umetnika”, Nagrada ULUPUDS-a za životno delo (1997).

Godine 1962. je izabran za asistenta na Katedri primenjenog slikarstva Akademije primenjenih umetnosti u Beogradu, pet godina kasnije imenovan je za docenta, potom za vanrednog i redovnog profesora na predmetu Večernji akt, koji je predavao do odlaska u penziju 1997. godine.

Dela mu se čuvaju u Narodnom muzeju, Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, Muzeju grada Beograda, Vojnom muzeju i svim važnim muzejsko-galerijskim prostorima u Srbiji kao i privatnim zbirkama u zemlji i inostranstvu.

Profesor Ljubodrag Janković će biti sahranjen na Novom groblju u Beogradu u utorak 14.06.2022. u 12 časova.

Bonus video: Komemoracija – Manjo Vukotić o Veselinu Simonoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar