Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Francuski glumac najpoznatiji po saradnji sa Luisom Bunjuelom, Žan-Likom Godarom i Lujem Malom i drugim velikim rediteljima francuskog autorskog filma, preminuo je 12. maja u 95. godini. Kako javlja AFP, ovu vest je danas prenela Pikolijeva porodica. "Umro je od moždanog udara, u naručju supruge Lidivin i dece".

Pikolijeva glumačka karijera počela je četredesetih godina prošlog veka, a saradnja sa velikim rediteljskim imenima krenula je od 1955. i filma „Francuski kankan“ sa Žanom Renoarom. Godinu dana kasnije Bunjuel ga je angažovao za „Smrt u vrtu“, gde je igrao sveštenika. Glumio je u još šest Bunjuelovih ostvarenja, uključujući „Dnevnik jedne sobarice“, „Lepotica dana“ i „Diskretni šarm buržoazije“.

Za vrhunac karijere može se smatrati „Prezir“ Žan-Lika Godara, gde je tumačio scenaristu angažovanog da adaptira „Odiseju“; partnerka mu je bila Brižit Bardo, podseća „Gardijan“.

Narednih decenija bio je redovna pojava u francuskim filmovima. Njegova filmografija broji preko 230 uloga na filmu i televiziji.

Krajem šezdesetih godina bio je često filmski partner Romi Šnajder.

U ostvarenju „Imamo papu“ (2011) Nanija Moretija igrao je nevoljnog rimokatoličkog poglavara a jednu od poslednjih uloga ostvario je u „Svetim motorima“ Leosa Karaksa 2012.

Bio je tri puta u braku: sa Eleonor Irt, francuskom pevačicom Žilijet Greko (1966-1977) i sa scenaristkinjom Lidivin Klerk, od 1978. godine sve do smrti.