Foto: Privatna arhiva

Radomir Mićunović, istaknuti pesnik, pisac za decu, satiričar, preminuo je u 80. godini u Beogradu, saopštilo je Udruženja književnika Srbije.

Mićunović je rođen 1940. godine u Lozoviku kod Velike Plane.

Diplomirao je jugoslovensku i opštu književnost na Univerzitetu u Beogradu. Poeziju je objavljivao od 1962. godine i autor je više od 40 knjiga.

Pored stihova, pisao je književnu kritiku, aforizme, a bavio se i enigmatikom i prevodilaštvom. Radio je kao novinar “Borbe” i 15 godina bio je glavni i odgovorni urednik lista “Eho”.

Prevođen je na češki, slovački, makedonski, slovenački i druge jezike. U Pragu je njegova knjiga za decu “Album zverinja” štampana u 40.000 primeraka i rasprodata za veoma kratko vreme.

Zastupljen je u mnogim antologijama i čitankama za osnovnu školu, stihove je objavljivao u svim poznatijim listovima i časopisima.

Dobitnik je vrednih priznanja, među kojima su i nagrade “Ivo Andrić”, “Radoje Domanović”, Pečat varoši sremskokarlovačke i prva nagrada na Prvom jugoslovenskom festivalu mladih u Vrbasu 1969. godine.

Pisac za decu i odrasle, pesnik, prevodilac, književni kritičar, esejista, šahista i novinar, prisutan u svetu književnosti skoro šest decenija, kao počasni član Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“ ostavio mu je bogat legat sa 6.000 knjiga.

Predsednik „Adligata“ Viktor Lazić, kaže da ne veruje da ima čoveka u Srbiji koji nije popunjavao anagrame, rešavao slovne ili slikovne rebuse koje je osmislio Radomir Mićunović, ali je malo onih, primećuj, koji su znali da je upravo ovaj čovek bio njihov autor.

„Bio je previše skroman i svoje zasluge nije isticao. Ima dobrih ljudi čije je delo važno, a koji nisu dovoljno poznati široj javnosti. Kada je osetio da mu zdravlje značajno popušta, poklonio nam je celu svoju biblioteku i arhivu. Kada smo iznosili poslednju kutiju, na samim vratima, zamolio me je da budem dobar prema knjigama zato što su one kao živa bića: imaju svoju sudbinu, svoj nastanak, svoj život, svoj nestanak. Ceo život je posvetio književnosti i knjizi i Srbija bi za to trebalo da mu bude zahvalna“, istakao je Lazić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram