Željko Sinobad Foto: Predrag Mitić

Željko Sinobad, doajen naše novinske fotografije, preminuo je juče u Beogradu posle duge i teške bolesti u 59. godini.

Željko Sinobad je bio jedan od naših najuglednijih fotografa. Gotovo ceo radni vek proveo je u „Politici“ i „Politici AD“ radeći za različita izdanja ove novinske kuće, a bio je i urednik fotografije u „Ilustrovanoj politici“.

Rođen je 2. novembra 1962. godine u Beogradu, ali je poreklom iz Knina. Fotografijom je počeo da se bavi još 1980. godine, učeći od svog mentora, doajena fotografije na ovim prostorima Tomislava Peterneka.

Startujući kao novinski fotograf u vreme kada su na ovim prostorima tek počele da se naslućuju nevolje, ovekovečio je događaje koji su ispisivali stranice istorije.

Foto: Željko Sinobad

„Od albanskih demonstranata s Titovim slikama (Upotreba mrtvog vođe), preko pobunjenih radnika Trepče (Otpor), do sudara policije i demonstranata na ulicama Beograda 9. marta 1991. (Bitka na Pozorišnom trgu), Sinobad u fokusu ima obične lјude. Nјega ne interesuju portreti vođa, nosilaca visoke politike, već oni kojima dobre ili loše političke odluke menjaju, a često i ugrožavaju život. Otuda lepeza tragikomičnih kontroverzi u izboru fotografija jednog vremena kojeg se nerado sećamo, jer je u plamenu odnelo sistem vrednosti koji je delovao neupitno“, zapisano je o Sinobadovom opusu, uoči jedne od brojnih izložbi njegovih fotografija.

Tokom bogate karijere proputovao je pola sveta, bio je član ULUPUDS-a, nagrađivan je, a iza sebe je imao ogroman broj grupnih i nekoliko samostalnih izložbi. Osim za matičnu kuću, radio je za mnoge domaće i svetske ilustrovane časopise, a Sinobadove fotografije krasile su brojne umetničke kataloge, monografije, i bile ilustracije za književna dela.

Sam Željko Sinobad imao je običaj da kaže:

„Fotografija ne laže, ona svedoči“.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare