Fedor Džamonja Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Poznati fotograf Fedor Džamonja, sin jednog od najvećih jugoslovenskih vajara i akademika SANU Dušana Džamonje, preminuo je u 69 godini, preneli su hrvatski mediji.

Fedor Džamonja rođen je 1955. u Splitu. Početkom sedamdesetih održava svoju prvu izložbu te upisuje studije istorije umetnosti u Zagrebu. Kasnije je studirao i arhitekturu, a zatim slikarstvo u Londonu. Na kraju se posvetio fotografiji kojom se počeo profesionalno baviti osamdesetih godina. Sredinom devedesetih osniva studio za reklamnu fotografiju i grafički dizajn „P.E.R. sprl.“

Nakon smrti Dušana Džamonje 2009. nastavlja da vodi „Atelier Džamonja“ te 2019. utemeljuje „Zakladu Džamonja“. Nažalost nije uspeo da ostvari želju svoga oca, muzej s njegovom ostavštinom. Pre dve godine u velikom intervjuu za „Jutarnji list“, a povodom samostalne izložbe fotografija u Nacionalnom muzeju moderne umjetnosti, vidno narušenog zdravlja Fedor Džamonja govorio je o svojim planovima i odrastanju uz slavnog oca.

O ostavštini Dušana Džamonje vrlo se predano brinuo dugi niz godina.

Dušan Džamonja Foto:wikipedia.org

– To je više prokletstvo, iskreno, budući da on sam još za života nije uspeo toliko toga srediti. Bila mu je velika želja muzej, dobio je puno obećanja, no ništa se nije ostvarilo. Sve ove godine, nakon njegove smrti jako je puno privatne energije potrošeno i privatnih sredstava da se sve to iz haosa dovede u red, da znamo čime baratamo, da znamo koliko je to velik i važan opus. Tek kad sam se s time počeo baviti na taj način, kad sam radio njegovu monografiju, onda sam vidio šta je to i da se stvarno s time netko treba ozbiljno baviti – rekao je Fedor za Jutarnji list.

U njegovom umetničkom radu glavna tema bio mu je pejzaž. Smatrao se slikarom koji se izražava kroz medij fotografije. Naročito je voleo da snima lokvanje, koji su motivi na mnogim njegovim radovima te svojevrsna posveta Moneu.

Posebnu temu u njegovom fotografskom opusu čine oluje koje je snimao svake godine u Vrsaru u koji se 2020. preselio za stalno, u kuću koju je sagradio njegov otac, okruženu impresivnim parkom skulptura.

Bonus video: Novi projekat američkog fotografa Spensera Tunika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar