Duško Gojković Foto: EPA/DANIEL REINHARDT

Džez trubač, kompozitor, aranžer i dirigent Duško Gojković preminuo je juče u 92. godini.

Legenda domaće džez scene preminuo je u Minhenu, u kojem je živeo, potvrdio je za Nova.rs njegov dugogodišnji menadžer Vladislav Tomanić.

– Otišao je večiti mladić sa trubom. Otišao je nenametljivo i tiho, kakav je i bio. Duškova truba je zvučala prefinjeno, elegantno, snažno i prepoznatljivo – saopštila je Džez inicijativa, podsetivši da je „nesumnjivo Gojković bio naš najznačajniji i najveći džez trubač, aranžer, kompozitor svetske karijere i prepoznatljivosti, koji je za života stekao mesto u istoriji džeza“.

Rođen je u Jajcu 14. oktobra 1931. godine kao četvrto dete u porodici Vuksana i Kristine. Ali, vrlo brzo doživljava tragediju. Otac Duškov tokom rata biva streljan kao pripadnik četničkog pokreta, a „ostaje“ i bez brata koji je doživotno izbegao u Australiju. I bez porodice 1946. godine sam samcit dolazi u Beograd. Upisuje Muzičku školu „Stanković“ u Beogradu, ali biva pod neprestanom kontrolom ondašnjih komunističkih vlasti zbog sviranja tad zabranjenog džeza na javnim mestima.

Studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu od 1948. do 1953. godine. Još kao student sa 18 godina svirao je trubu u mnogim džez i diksland bendovima i sa velikim orkestrom Radio Beograda. Posle pet godina provedenih u Jugoslaviji, smatrao je da je prerastao nivo balkanskog muziciranja i odlučio da nastavi karijeru u zapadnoj Nemačkoj. I 1956. snima prvu ploču kao član grupe Frank All Stars. Sledeće četiri godine proveo je kao prvi trubač i član orkestra Kurta Edelhagena, a vrlo brzo su usledile saradnje sa svetskim legendama, kakve su Čet Bejker, Sten Gec i Oskar Petiford, od kojih je dobio preporuku koja mu je bila neophodna kako bi se otisnuo preko bare – na čuveni Berkli koledž.

I uspevši da okonča studije na Berkliju prihvata poziv kanadskog vođe benda Mainarda Fergusona da im se pridruži. Gojković je nastupao kao druga truba u ovom sastavu sve do 1964, nakon čega se vraća u Evropu i pravi svoj sekstet s kojim snima prvi album „Swinging Macedonia“, ploču koja se smatra kamenom temeljcem balkanskog džeza.

U narednim godinama svirao je sa Majlsom Dejvisom, Dizijem Gilespijem, Sonijem Rolinsom, Slajdom Hemptonom… A 1968. nastanio se u Minhenu, gde je živeo do kraja.

Gojković je svirao u svim bitnim džez klubovima na svetu, od najmanjih do onih većih, u prestižnim svetskim koncertnim salama, poput Rojal Albert hola ili Karnegi hola, ali i na glavnoj sceni Egzita. Iza velikog muzičara ostaju stotine albuma na kojima je učestvovao kao član različitih ansambala, desetine albuma koje je snimio pod svojim imenom, a poslednjih 15 godina intenzivno je i sa zadovoljstvom sarađivao sa Big Bendom RTS i snimio album „Latin Haze“, podsećaju iz Udruženja „Džez inicijativa“.

Pre nepune dve godine ovenčan je nagradom Majstor globalnog džeza, koje dodeljuje Berkli.

Duško Gojković je bio naš jedini džez muzičar koji je ušao u sve enciklopedije i postao hodajuća enciklopedija džeza i imena iz tog sveta.

Bonus video: Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare