Foto: Riccardo Sala / Alamy / Alamy / Profimedia

Italijanski strip crtač Đovani Romanini, poznat po tome što je radio "Alana Forda", "Martija Misteriju" i "Družinu od vešala" preminuo je danas u 74. godini, preneli su italijanski mediji.

Đovani Romanini, rođen u Bolonji 1945. godine, jedan od najsvestranijih italijanskih primenjenih umetnika preminuo je, prema pisanju italijanske štampe, od posledica pucanja aneurizme na mozgu.

Karijeru je započeo kao animator za kuću „Karoselo“, nakon čega je upoznao je Roberta Raviola, poznatijeg kao Magnus, i kao njegov učenik započeo je rad na sveskama “Alana Forda”, nastavljajući ih, zajedno sa Paolom Pifarerijem, i nakon prestanka saradnje svog učitelja sa kućom „Korn“.

Romanini je bio i Magnusov pomoćnik na čuvenoj „Dolini terora“ sa Teksom Vilerom, objavljenoj i kod nas, a samostalno je potpisivao i epizode „Kriminalca“ i „Satanika“.

Tokom karijere je za izdavačku kuću „Edifumeto“ crtao erotske serijale sa Lejdi Dominom, Ululom i Valenštajnom, a od 2000. godine za kuću “Boneli” serijal o Martiju Misteriji.

Autor je i brojnih izložbi italijanskog stripa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram