Alan Lankaster Alan Lancaster
Alan Lankaster Foto: Duncan Bryceland / Shutterstock Editorial / Profimedia

Alan Lankaster, jedan od osnivača legendarnog britanskog rok benda Status kvo, preminuo je u 72. godini, nakon duge i teške bolesti, preneli su britanski mediji.

Britanski basista, koji je preminuo danas u Sidneju, dugo je patio multiple skleroze, javio je „Indipendent“.

Alan Lankaster rođen je 1949. godine u predgrađu Londona, Pekamu. Sa svojim školskim drugom Fransisom Rosijem još 1962. osnovao je grupu koju su nazvali Scorpions, da bi je potom preimenovali u The Spectres. Međutim, kad im se tri godine kasnije pridružio gitarista Rik Parfit bend je konačno dobio ime kojim su i stekli slavu – Status kvo.

Alen Lankaster svirao je bas i stvarao pesme na 15 studijskih albuma grupe Status kvo, počevši od ploče „Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo“. Sa grupom je imao čak 60 singlova koji su bili među prvih 40 na britanskoj top listi, među kojima je i pesma iz 1979. „Whatever You Want“, iili hitovi – „Rockin’ All Over The World“ i „Ol’ Rag Blues“.

Osim što je svirao bas gitaru i bio koautor, takođe je i pevao na pesmama grupe, kao što su „Bye Bye Johnny“ ili „Roadhouse Blues“.

Međutim, iz benda koji je osnovao odlazi 1985. godine, a poslednja svirka sa grupom bila je čuvenom spektaklu Lajv ejd.

Iako je napuštanje sastava, ali i sam nastup na Lajv ejdu bio rezultat silnih trzavica koje su se dešavale u bendu, kulminacija je usledila kada je Alan Lankaster sudskim putem tražio da se njegovim bivšim kolegama zabrani da nastupaju kao Status kvo.

Lankaster, koji je poslednjih decenija živeo u Australiji, posle 30 godina ponovo se pridružio nekadašnjim kolegama na svetskim turnejama Status kvoa 2013. godine.

Poslednji put svirao je sa bendom 2014. u Dablinu, a samo dve godine kasnije preminuo je gitarista Rik Parfit.

Alan Lankaster je iza sebe ostavio suprugu, troje dece i petoro unučadi.

Bonus video:

Glas, dirka, bas

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar