slikarka ljiljana blažeska
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

Slikarka Ljiljana Blažeska umrla je juče u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Rođena je u Skoplju 1944. godine. Završila je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić.

Rano detinjstvo provela je u rodnom gradu odakle baštini snažnu orijentalnu tradiciju regiona, kao i osobeno mitsko nasleđe, obeleženo istovremeno lirizmom i grubošću.

Po dolasku u Beograd s 11 godina sučeljava se s drugačijom duhovnom klimom, u priličnoj meri srednjoevropski orijentisanom, i spoj ta dva uticaja obeležio je njeno slikarstvo određenom kreativnom uznemirenošću.

Pročitajte još:

„Ti prostori stvarni i sačuvani kao utočište – azil, čudnovatim krilatim i jednookim bićima, prinčevima i nevestama… predstavljenim kroz jedinstvenu poetiku svedenu na simbolički slikarski jezik lišen svake banalne narativnosti. To je prostor najbliži nebesima. To nije hermetički zatvoren svet slikarke, već je otvoren za svakoga ko još sanja, ko još , pored slikarke, može steći ključ da u njega zakorači, za sve one koji u umetnosti, još uvek vapijući, tragaju za uzvišenim – za lepotom. To je i poslednje utočište i za samu slikarku. Za razliku od one programski prihvaćene, projektovane i oročene slobode, u ovoj bezuslovnoj se stalno sagoreva da bi se zauvek trajalo”, napisao je o slikarstvu Blažeske Dragoslav Pavle Aksentijević.

Ljiljana Blažeska imala je preko 20 samostalnih izložbi, kao i veliki broj grupnim izlaganja u zemlji i inostranstvu. Za svoje radove dobila je mnogobrojne nagreade.

Bila je dugogodišnjui član ULUS-a.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar