Pavica Gvozdić Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Uvažena pijanistkinja i pedagoškinja Pavica Gvozdić preminula je u 86. godini. Bila je jedna od najznačajnijih hrvatskih pijanistkinja, uvrštena među najveća imena klasične muzike 20. veka.

Otišla je velika pijanistkinja, piše „Jutarnji list“, uz Vladimira Krpana i Sretnu Meštrović poslednji izdanak zagrebačke pijanističke škole legendarnog Svetislava Stančića.

Otišla je samo nekoliko dana pre proslave pet decenija Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ na čijem je otvaranju sarađivala uz Ružu Pospiš Baldani i Milana Horvata. Već tada je bila među najboljima, poštovana i omiljena kod publike, struke i kolega, pijanistkinja vrhunskih vrednosti koja je obišla svet.

Iz njene rane biografije ostaje pariško usavršavanje kod Magde Tagliaferro, te pobede na Međunarodnim takmičenjima u Minhenu i Parizu, nakon kojih sledi karijera koja broji stotine solističkih nastupa kao i onih uz orkestre i dirigente svetskoga glasa. Muzicirala je širom Europe, u Kanadi, Japanu …i svirala širok repertoar klasične i suvremene muzike, svetskih i hrvatskih autora. Bah, Betoven, Bartok, Brams, Šopen…bili su joj omiljeni autori ali i svi oni s čijom je muzikom mogla da iskaže svoj temperament, muzikalnost, studiozan pristup koji je kao i svi Stančićeva đaci prenosila svojim studentima poštujući njihovu individualnost.

Od 1975. bila je profesorka, a od 2008. prof. emeritus zagrebačke Muzičke akademije dok je u Kanadi, Portugalu, Japanu i na Kubi održavala majstorske klasove. Godine 1988. njeno je ime uvršteno u 100 najznačajnijih pijanista 20. veka Enciklopedije savremenih pijanista objavljene u Moskvi. Snimila je brojne nosače zvuka i dobila sve nagrade u zemlji. Od karijere se uz ovacije oprostila 2019. celovečernjim koncertom u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Iz Lisinskog su saopštili da će “umetnicu pamtiti po istančanim interpretacijama te po suptilnoj i predanoj naravi koju je unosila u svoje izvedbe kako klasične muzičke literature, tako i savremnih – pogotovo hrvatskih – muzičara”:

– Pavica Gvozdić temelj je hrvatskog pijanizma i osnovica pijanističke pedagogije. Gvozdić je i ove godine proglašena počasnom članicom Dvorane Lisinski, a svečana sednica na kojoj joj trebalo da joj se uruči ova čast, dogodiće se 29. decembra. Pavica je posedovala jedinstvenu umetničku osobenost. Svojim temperamentom, senzibilitetom i nepatvorenom iskrenošću muziciranja već više od šezdeset godina oduševljavala je poštovaoce muzičke umetnosti u zemlji i inostranstvu.

Bonus video: Komemoracija Jagošu Markoviću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar