Breda Kalef Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Slavni mecosopran Rahela Kalef Simonović Breda preminula je danas u 93. godini u Beogradu.

Proslavljena operska pevačica i primadona Opere nacionalnog teatra rođena je 7. decembar 1930. u Beogradu. Vrh karijere je dostigla između 1960-ih i 1990-ih godina, u periodu još znanom kao „zlatno doba beogradske opere“.

Breda Kalef Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Upisala je Muzičku akademiju kod profesorke Ade Poljakove, a završava je u klasi profesorke Zlate Đunđenac. Boravila je u Italiji na usavršavanju kod Marije Karbone.

U toku studija bila je član Hora RTS. Debitovala je kao Mercedes u operi „Karmen“ 1960, a dve godine kasnije postala je stalna članica Opere nacionalnog teatra u kome je nastupala sve do 1991. godine. U sezoni 1964-65. bila je solista opere u Tel Avivu u Izraelu.

Ostvarila je više od 50 uloga mecosopranskog faha – Karmen („Karmen“), Dalila („Samson i Dalila“), Acučena („Trubadur“), Končakovna („Knez Igor“), Marina („Boris Godunov“), Olga („Evgenije Onjegin“), Lukrecija („Lukrecija“), Đokonda („Đokonda“), Šarlota („Verter“)…

Izložba „Breda Kalef – neuobičajena primadona“ Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Sa horom Braća Baruh imala je turneju u 29 gradova Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i nastup u Karnegi Holu u Njujorku. Za BBC je snimljeno njeno koncertno izvođenje Borisa Godunova, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu. Kako je sa Plasidom Domingom nastupala više od 40 puta, jedina je operska umetnica sa prostora bivše Jugoslavije koja se slikom i pričom pominje u njegovoj autobiografskoj knjizi.

Muzej Narodnog pozorišta upriličio je u martu prošle godine izložbu „Breda Kalef – neuobičajena primadona“, autora Dragana Stevovića, a na postavci su bile fotografije, plakati, lični predmeti slavne umetnice koji osvetljavaju karijeru primadone na sceni nacionalnog teatra, kao i na gostovanjima u inostranstvu. Breda Kalef je svojim prisustvom uveličala ovaj događaj.

Datum i mesto sahrane Brede Kalef biće naknadno objavljeni.

Bonus video: Tamara Rađenović – Opera u 21. veku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare