Irene Papas Foto: EPA/CLAUDIO ONORATI

Legendarna grčka glumica Irena Papas, poznata po kultnim filmovima "Z", "Grk Zorba" i "Topovi sa Navarona" preminula je u 96. godini.

Smrt je potvrdio portparol grčkog ministarstva kulture u mejlu. Nije znao uzrok smrti, ali je 2018. godine objavljeno da gospođa Papas već pet godina živi sa Alchajmerovom bolešću, piše Njujork Tajms.

Irene Papas Foto: Eurokinissi / Zuma Press / Profimedia

Irena Papas je u filmu „Grk Zorba“ igrala sa Entonijem Kvinom i glumila je grčku udovicu koju su seljani kamenovali zbog njenog izbora ljubavnika. U političkom trileru „Z“ (1969) Koste Gavrasa, smeštenom u grčki grad Solun, igrala je udovicu lika koji je glumio Iv Montan.

U ostvarenju „The Guns of Navarone“(1961), snimljenom delimično na ostrvu Rodos, glumila je borca otpora iz Drugog svetskog rata.

Rođena je 1926. godine u Korintu u Grčkoj. Svoj pečat dala je u evropskim filmovima početkom 1950-ih. Kada je debitovala u pozotištu Irena je opisivana kao „divno stvorenje s jednostavnom dugom haljinom sa naborima, koja se kreće veličanstveno i istovremeno jednostavno, kao da je oživela karijatidu (mermernu statuu žene u arhitekturi starih Grka).“

Karijatida kao nadimak pratiće je tokom celog života. Imala je pozorišnu karijeru sa predstavama Ibsena, Šekspira i klasične grčke tragedije, pre karijere na filmu. Svoje prvo ostvarenje snimila je 1948. S drugim filmom 1951. učestvuje na Kanskom festivalu i tamo doživljava neverovatan uspeh.

Irene Papas Foto: EPA PHOTO/ANSA/ALESSIA PARADISI//

Godine 1952. godine, popela se na sam vrh, probila se u bioskope širom sveta, što su mnogi drugi ranije bezuspešno pokušavali. Kao Grkinja pred kamerama, zebeležena je u istoriji filma. Preko 70 snimljenih filmova, što je rekord za grčku glumicu. Ona obilazi sve kontinente snimajući svoje filmove, Holivud, Jugoslavija, Libija, Maroko, Brazil, Australija, Portugal.

Usledile su i nagrade i to za najbolju glumicu na Berlinskom festivalu za „Antigonu“ (1961), nagrada na Kanskom festivalu za „Elektru“ (1962), nagrade za film „Z“ (1969). „Žena Evrope“ (2000), „Zlatni lav“ na Venecijanskom festivalu (2009)… Postala je međunarodna zvezda igranih filmova poput „Topovi sa Navarona“ i „Grk Zorba“. Dobila je tri nominacije za Oskara.

Bonus video: Vida Ognjenović o Dejanu Mijaču

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar