Ljubinka Trgovcevic Mitrovic
Ljubinka Trgovčević Mitrović Foto:Screenshot/Youtube/ RTS Kulturna baština - Zvanični kanal

Profesorka Fakulteta političkih nauka u penziji i istoričarka Ljubinka Trgovčević-Mitrović preminula je danas u 74. godini života u Beogradu nakon kraće i teške bolesti, saopštilo je Udruženje za društvenu istoriju.

Trgovčević-Mitrović rođena je 1948. godine u Sarajevu. Diplomirala je Savremenu istoriju 1971. godine na Univerzitetu u Beogradu, a potom 1974. magistrirala da bi 1984. godine doktorirala.

Od 1972. do 2001. godine bila je u Istorijskom institutu SANU, da bi potom bila izabrana za redovnu profesorku Fakulteta političkih nauka. Bila je članica Predsedništva SR Srbija od 1986. do 1988. godine, delegat u Skupštini Srbije od 1982-1986 i predsednica Saveza za brigu o deci i omladini Jugoslavije od 1986. do 1990. godine. Bila je predsednica Upravnog odbora Istorijskog arhiva Beograda od 2001. do 2004. godine i predsednica Upravnog odbora Istorijskog muzeja Srbije 2008-2013.

Bila je sekretar Saveza istoričara Jugoslavije, član Predsedništva Društva istoričara Srbije i Francusko-jugoslovenske komisije istoričara, član uredništva biblioteke istorijskih biblioteka u SKZ i u NOLIT-u. Bila je rukovodilac projekta Srbija i evroatlanske integracije na Fakultetu političkih nauka i glavni urednik časopisa za istoriju nauke Flogiston, rukovodilac više naučnik projekata u zemlji, kao i sa University College London (SSEES), Univerzitetom u Ženevi (SCOPE), i dr.

Izdala je knjige i brojne naučne radove iz oblasti istorije.

BONUS VIDEO: Preminula jutjuberka – Od devojke koja je promašila školu, do internet zvezde

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare