Foto: Promo

Predstava „Smrt i devojka“ Ariela Dorfmana, u režiji Nikole Ljuce, premijerno će biti izvedena večeras u Bitef teatru u okviru Beogradskog Belefa. U glumačkoj podeli su Tamara Krcunović, Milan Marić i Miloš Timotijević, saopštili su organizatori.

Tekst je napisan 1991. a praizvedba je bila u Rojal Kort Teatru a potom i na Brodveju u režiji Majka Nikolsa koji je uloge poverio Glen Klouz, Džinu Hekmanu i Ričardu Drajfusu. Drama je doživela i holivudsku ekranizaciju tri godine kasnije u režiji Romana Polanskog sa Sigurni Viver i Benom Kingslijem u glavnim ulogama.

Pre nego što je postao svetski poznat pisac, Ariel Dorfman je sebe pozicinirao kao disidenta i profesora političke teorije. Sa svojim dramskim prvencem, uspeva da spoji naizgled nespojivo, politički teatar i Brodvej.

Posebnost ovog teksta je preklapanje visoko političko i društveno angažovane teme sa žanrovskim konvencijama psihološkog trilera, koji je mamac za publiku.


Paulina, bivša politička aktivistkinja, ubeđena je da je slučajni gost u vikendici njenog muža zapravo čovek koji ju davno, mesecima, zlostavljao i silovao u korist bivšeg režima. Ona ga zarobljava, vezuje i pokušava da natera da prizna šta je radio, dok paralelno testira poverenje i razumevanje svog muža, koji je inače advokat za ljudska prava.

Foto: Promo

U autorskom timu su scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Selena Orb i kompozitorka Janja Lončar.

Praizvedba komada „Smrt i devojka“ bila je u Bečeju, a potom je izveden u Ćupriji.  Od oktobra će biti na redovnom repertoaru Bitef teatra u Beogradu.

Bonus video: Milan Marić u emisji „24 minuta“ 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar