Predstava Romeo i Julija Foto: Dušan Milenković/Promo

Predstava „Romeo i Julija“, namenjena srednjoškolcima, biće izvedena u ponedeljak 14. marta u 20 časova u Malom pozorištu „Duško Radović“, saopštili su iz ovog teatra.

Čuveno Šekspirovo delo prevela je Jelisaveta Milojević, a u novom čitanju i izrazu režirao ga je Stevan Bodroža.

Vanvremenost ovog komada, kako se navodi, njegova referentnost na različite epohe i generacije ljudi sadržana je u njegovim arhetipskim temama. „Romeo i Julija“ je lektira u srednjim školama, i zajedno sa predstavama „Bura“ i „San letnje noći“ čini Šekspirovu triologiju u Malom pozorištu „Duško Radović“, koja je svojevrstan kuriozitet u kulturnoj ponudi Beograda i šire.

Predstava Romeo i Julija Foto: Dušan Milenković/Promo

Ovom prilikom, ističe se u saopštenju, najbitnija tema je međugeneracijsko nepoverenje. Uverenje starijih generacija ili generacija roditelja da znaju šta je njihovom potomstvu potrebno i da stoga imaju pravo da potpuno kontrolišu živote mladih, nameću im svoje vrednosti i tako usmeravaju te živote u pravcima koje oni, odrasli, smatraju za poželjne – čest je izvor tragedija.

Ideja projekta je da se kroz interaktivan rad, srednjoškolci aktivno uključe u kreiranje sadržaja koji su im namenjeni kao i da se podstaknu neke od tema kojima se Šekspir upravo bavi u svojim delima, kao što je adalescenski suicid. U okviru projekta pored radionica i debata sa učenicima škola, održana su javna čitanja „Romeo i Julija“ i „Venera i Adonis“.

U predstavi igraju Hana Beštić (Julija), Milan Zarić (Romeo), kao i Dušica Sinobad, Jovana Cvetković, Marijana Vićentijević Badovinac, Кatarina Dimitrijević, Nikola Кerkez, Nenad Radović i Lazar Maksić.

Dramaturg je Marija Stojanović, scenu potpisuje Milica Bajić Đurov, kostim Milica Кolarić, a koreografiju i scenski pokret Navzati К. Кeri.

Prve reprize se očekuju 17. i 23. marta.

Bonus video: Monografija Nede Arnerić

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar