Jana Maričić. Foto: Milan Maričić

Gogoljev "Revizor" u režiji Jane Marićić, premijerno će večeras izvesti ansambl Knjaževsko-srpskog teatra na svojoj matičnoj sceni u Kragujevcu. Prema rečima rediteljke, rad na predstavi trajao je duže od tri meseca, a to je ujedno i prva premijera sa velikim brojem glumaca koja je urađena tokom pandemije. Rediteljka Jana Marićič u ovom ostvarenju, zajedno sa Anom Kolbianovom, potpisuje i scenografiju.

Na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu, u Gogoljevom „Revizoru“, zaigraće 15 glumaca od ukupno 20 koliko ima to pozorište.

Glavnu ulogu i lik gradonačelnika rediteljka je poverila Milošu Krstoviću, dok revizora tumači Nikola Milojević. Osim njih na sceni se pojavljuje skoro kompletna glumačka ekipa Teatra, kojia će pred publikom izvesti tragikomične zaplete Gogoljevih junaka.

U „Revizoru’“ će se na sceni smenjivati pripadnici mlađe i srednje generacije kragujevačkih glumaca, a likove tumače Jasmina Dimitrijević, Marija Rakočević, Saša Pilipović, Dušan Stanikić, Ivan Vidosavljević, Nenad Vulević, Sanja Matejić, Mina Stojković, Čedomir Štajn, Mladen Knežević, Katarina Janković, Bogdan Milojević i Avram Cvetković.

U Teatru ističu da je ovo prva premijera tokom pandemije u kojoj je angažovan veliki broj učesnika na sceni, a očekuju da će i publika uskoro moći da popuni sva sedišta u sali.

Kragujevac, pozorište, predstava Reviozor
Plakat za predstavu „Revzor“. Foto: KST/Promo

Rediteljka Jana Maričić, kaže da je proces rada na novoj predstavi trajao tri i po meseca, uz „povremene prekide i neprestanu strepnju“.

– U vremenu karantina, distance, surovih i iznenadnih smrti, jedina izolacija koja podupire čovekovo bledo osećanje smisla, jeste ona u kojoj se kreira, pa još i u zajedništvu. Svakodnevno, sa petnaest glumaca i skoro još toliko saradnika, uteha je kakvu samo teatar može da pruži, a stvarnost je postajala sve manja, kao daleki svet koji izmiče pred stvaranjem novog.

Taj “novi svet” je svet Sovjetskog Saveza s početka osamdesetih godina dvadesetog veka, u kojem autoritarnost i birokratija idu ruku pod ruku tako čvrsto, čvršće od svake cigle onog zida koji će pasti koju godinu kasnije. Zato i danas birokratski aparat počiva na strahu, a ispoljava se kroz korupciju, baš kako je svojstveno ljudima oduvek, pa i u vreme Carske Rusije. Smešno je koliko i gorko, to što je čovek uvek isti. A možda je baš to dokaz da je večan, da će sve drugo proći, pa tako i ova pošast napolju. Hvala svima kojima je pozorište više od “zatvorenog prostora” i koji se, sedeći u publici u sali ne plaše ničega sem, eventualno, istine – rekla je rediteljka.

Dramaturgiju u ovoj predstavi potpisuje Marija Soldatović koja ističe da ovaj „Revizor“ donosi romantični senzibilitet, kao napetost nadrealizma i groteske. Inspirisan ukrajinskom kulturom, priča duhovitu i jedinstvenu priču, ismevajući birokratiju, u koju, kako kaže, kao da se zapleo sam đavo.

Kostime je uradila Jelena Janjatović, muziku potpisuje Dragoslav Tanasković Trnda, za dizajn svetla zadužen je Radomir Stamenković, a vlasuljarske radove izveli su Dubravka Bušatlija i Jovica Ristić.

Prva repriza „Revizora“, na programu je u subotu 29. maja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare