Zlatko Paković, Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Otkazivanje predstave "Pjer Paolo Pazolini režira Strašni sud" u Podgorici je "jedan u nizu ataka na slobodu stvaralaštva", a komad će uprkos tome biti postavljen 21. ili 22. oktobra, rekao je za N1 reditelj Zlatko Paković.

– Predočiću javnosti proces koji je zabranjen. Ne mora to biti premijera, nego javna proba uz lajv strim, i to će svi moći da vide, uoči gradskih izbora – rekao je Paković u emisiji Newsnight na N1.

Paković je polovinom septembra, dok je radio na komadu, obavešten da se predstava otkazuje jer nalogodavac – Grad Podgorica – ne smatra komad „adekvatnim za ciljeve i vrednosti“ koje promoviše.

U komadu se pojavljuju predsednik Crne Gore Milo Đukanović i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije.

Paković je kazao da je radeći u Crnoj Gori „morao da dođe do struktura moći“.

– Tamo imate dve strukture koja je zapravo jedna – jednoj je sedište u SPC u Beogradu, a drugoj je sedište u DPS – kazao je Zlatko Paković, objasnivši da je dobio poziv da režira predstavu po svojoj volji i da je predložio da to bude Pazolini, što je bilo „prihvaćeno sa ushićenjem“.

Sa probe predstave Foto: Vijesti/Anđelija Rondović

Govoreći o slavnom italijanskom reditelju, rekao je da je Pazolini bio borac protiv moći i vlasti.

Istakao je i da je, kao reditelj, navikao na zabrane i pretnje, poput onih koje je dobijao kada je režirao predstavu o genocidu u Srebrenici, a na pitanje da li bi isto radio da je neka druga vlast u pitanju, odgovorio je da bi to radio uvek jer svaka vlast zaslužuje kritiku, a „žudnja za vlašću otkriva iščašenost“.

Bonus video: Premijera „Dece“ u Narodnom pozorištu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar