Premijerno izvođenje predstave "Ja sam Akiko“. Foto:PROMO/Aleksandar Stojkovic 013info.rs

Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu, ali slobodna i hrabra u svojim mislima. Ovako rediteljka Milja Mazarak opisuje glavnu junakinju svoje predstave "Ja sam Akiko", nastale po istoimenoj knjizi Stefana Tićmija. Premijera je danas u 19 sati u okviru Bijenala umetničkog dečjeg izraza (BUDI), koje se održava od 15. maja do 15. juna u organizaciji Kulturnog centra Pančeva. Glavnu ulogu tumači Sofija Mijatović.

Pisac Stefan Tićmi o procesu rada na predstavi kaže:

„Proces stvaranja ove predstave je melemast i lekovit. Preobražaj doživljavamo i mi i tekst: iz dana u dan, od probe do probe. Sve što imamo da kažemo ili prećutimo nalazi se u koferima. A oni su puni magije. Akiko se oseća komotno u Sofijinoj koži, kaže ostala bi tamo hiljadu, hiljadu godina“.

Prema rečima rediteljke Milje Mazarak, predstava „Ja sam Akiko“ od lepeze tema iz Tićmijevog romana u prvi plan stavlja odnos deteta i roditelja, kroz priču o odrastanju bez jednog roditelja i o dečijoj usamljenosti.

„U predstavi starija Akiko, kroz uspomene i ključne događaje iz detinjstva kojih se priseća, prevazilazi svoje unutrašnje sukobe nastale upravo iz odnosa sa roditeljima, što je nekako neminovnost i tačka u kojoj smo svi isti. Takođe, Akiko nije obična devojčica, ona je drugačija od svojih vršnjaka, ona je mudra i zatvorena u svom svetu ali slobodna i hrabra u svojim mislima, idejama i stavovima i kao takva, predstavnica je svih različitosti koje ovaj svet u kojem živimo čine bogatijim. Akiko je poput Malog princa – ne voli brojeve, nema godine, ne veruje u granice i podele i uprkos preporuci da je predstava za decu uzrasta iznad 12 godina, ona poziva i sve one koji se osećaju „odraslo“ da takođe pogledaju predstavu“.

Predstava „Ja sam Akiko“. Foto:PROMO/Aleksandar Stojkovic 013info.rs

Ovaj komad rađen je u produkciji dečije scene „Pođi tuda…“ Kulturnog centra Pančeva i već je pozvan da učestvuje na nekoliko pozorišnih festivala.

Bijenale umetničkog dečjeg izraza (BUDI) je međunarodni festival posvećen dečjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za decu. Glavni ciljevi su približavanje umetnosti i kulture deci, prevazilaženje barijera, ohrabrivanje kreativnosti kod najmlađih, promocija i razvoj talenata kod dece u različitim oblastima kreativnosti, povezivanje i upoznavanje dece s drugim kulturama, kao i podrška inkluziji marginalizovanih grupa dece.

U fokusu ovogodišnjeg BUDI programa je italijanska kultura i umetnost, a manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Pančeva, u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ministarstvom za kulturu i informisanje. U danima trajanja manifestacije, na repertoaru je više od 50 besplatnih programa za decu, mlade i roditelje.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar