Foto:Nemanja Jovanović

U programu "TIFF Docs" 47. međunarodnog filmskog festivala u Torontu (TIFF), jednog od najprestižnijih festivala na svetu i najrelevantnijeg festivala na tlu Severne Amerike, 10. septembra svetsku premijeru će doživeti "Ciné-guerrillas: The Scenes From the Labudović Reels", novo dokumentarno ostvarenje višestruko nagrađivane srpske rediteljke Mile Turajlić, autorke zapaženih dugometražnih dokumentaraca "Cinema Komunisto" i "Druga strana svega".

Filmski centar Srbije (FCS) podržao je nastanak ovog ostvarenja, a taj projekat svojevremeno je podržao i panevropski filmski fond Eurimages.

– „Ciné-guerrillas“ je deo dokumentarnog diptiha „Scenes from the Labudovic Reels“ (do ovog trenutka nismo utanačili krajni srpski naslov), koji je struktuiran kao arhivski „road trip“ kojim se otkriva filmsko nasleđe Pokreta nesvrstanih. Nastajući kao portret ali i testament Stevana Labudovića, snimatelja „Filmskih novosti“ koji je bio zadužen da prati Predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita prilikom čuvenih Putovanja mira, diptih analizira ulogu filmske slike u formiranju političke vizije Trećeg sveta. Do sada nekorišćeni i nemontirani arhivski snimci, kao i svedočenje Labudovića i njegovih filmskih saboraca iz period alžirskog oslobodilačkog rata vode nas u skrivenu pozadinu filmske slike kao instrumenta antikolonijalne borbe. Dok će jedna polovina diptiha imati svoju premijeru 10. septembra u Torontu, druga polovina će imati svetsku premijeru kasnije na jesen, nakon čega će domaća publika imati priliku da pogleda oba filma zajedno – rekla je Mila za portal FCS-a.

Mila Turajlić Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ovaj film nastao je kao koprodukcija ovdašnje kuće „Dribbling Pictures“, zagrebačkog „Restarta“ i kompanije „Survivance“. Podsetimo, „Druga strana svega“, prethodni film Mile Turajlić, ovenčan je nagradom za najbolji dugometražni film na prestižnom festivalu IDFA, a ubrzo potom premijerno prikazan i u Srbiji, u beogradskom „Sava centru“ u okviru 23. Festivala autorskog filma, nakon čega se našao i na redovnom repertoaru srpskih bioskopa.

Dokumentarni film „Druga stana svega“ nastao je kao koprodukcija Srbije, Francuske i HBO Europe, a pritom je i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom. Podržali su ga i Ministarstvo kulture Republike Srbije, Eurimages, CNC – Cinemas du monde, Doha Film Institute i Filmski centar Srbije koji je podržao i nastanak “Dosijea Labudović”, kako glasi raniji, polazni naslov tog dela.

Bonus video: Lordan Zafranović o svom novom filmu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar