Premijera kratkog filma "Oluja": Zoran Karajić, prvak Šabačkog pozorišta u glavnoj ulozi. Foto:promo

Kratki poetski film "Oluja", rađen na stihove istoimene pesme Nikole Rausavljevića koja govori o osećanjima vezanim za operaciju hrvatske vojske i policije 1995. godine, kao i danima nakon nje, premijerno je danas postavljen na društvenim mrežama a biće prikazan i na pojedinim televizijama, navodi se u saopštenju autorskog tima.

Film prikazuje čoveka koji je doživeo progon za vreme „Oluja“ i koji je nakon toga ostao potpuno sam. Previše gord da umre i previše skrhan da bi živeo na drugi način, spas od samoće traži u radu na polju i živi potpuno otupeo na sve što se oko njega dešava. Osim ambijentalnih zvukova i jedne novinarske vesti koja na početku podseća kog datuma je bila „Oluja“ (4. avgust 1995), priču prati recitacija pomenute pesme uz autorsku muziku.

– Cilj nije da se podstakne mržnja ili obnovi loša krv između dva naroda. Cilj je da se pokažu osećanja jednog običnog čoveka koji je proživeo rat. Nada je da će se (ne)ljudi zapitati: ima li smisla povrediti drugo ljudsko biće – kaže autor filma i pesme Nikola Rausavljević uz napomenu da je ovaj projekat omogućio Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu, a svesrdno podržao restoran Fruškogorska lugarnica.

Nikola Rausavljević je rođen 1991. u Karlovcu, u Hrvatskoj. Za vreme „Oluje“ stigao je u Šabac. Diplomirao je na odseku za Srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaposlen je na Prvom programu radija Radio-televizije Vojvodine. Piše poeziju i bavi se govorništvom. Sa Milanom Ćosićem, u izdanju Brankovog kola, objavio je knjigu pesama „Kad uhvatim tišinu“ za koju je nagrađen nagradom Stražilovo 2017. godine.

Muziku za film „Oluja“ komponovao je Božidar Sekulić, reditelj je Nikola Živković, kamerman Tibor Varga, a uloga je poverena Zoranu Karajiću, prvaku Šabačkog pozorišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar