Momo Kapor i Nikita Milivojević
Momo Kapor i Nikita Milivojević Foto: Vladislav Mitić/TANJUG/Tanja Valic

Mi nikad ne živimo samo u sadašnjosti već i u prošlosti i budućnosti. Tako se i ova naša predstava dešava u tri vremena. Nezahvalno je govoriti pre susreta sa publikom, sačekajmo da vidim kako publika reaguje na predstavu, rekao je reditelj Nikita Milivojević uoči premijere "Zelene čoje Montengra", po istoimenom romanu Mome Kapora u saradnji sa Zukom Džumhurom, na 35. festivalu Grad teatar u Budvi, saopštila je Pres-služba "Grada teatra".

Večeras u 21 sat počeće predstava, koja je centralni događaj ove tradicionalne manfiestacije, i to u amfiteatru manastira Svete Trojice u Stanjevićima. Komad je rađen u u koprodukciji sa Gradskim pozorištem iz Podgorice i Beogradskim dramskim pozorištem iz Beograda.

– Neke od mojih najboljih, najvažnijih predstava i trenutaka u pozorištu desili su se upravo na Gradu teatru. Predstava je imala malo čudan proces zbog korone, sve ono što smo zajedno proživljavali, proživljavala je i ona. Pitali smo se da li ćemo uopšte stići do kraja, time smo srećniji i što smo stigli. Moja velika radost je i što smo u ovom prostoru koji je na svoj način uzbudljiv i ima svoju istoriju, a mi pričamo jednu istorijsku priču – istakao je juče Milivojević na konferenciji za medije ispred manastira u Stanjevićima.

Nikita Milivojević. Foto: Jelena Ivanović/Šekspir festival

On je naglasio da je uvek smatrao da bi predstava, kao i naš život, trebalo da ima tri vremena.

– Mi nikad ne živimo samo u sadašnjosti već i u prošlosti i budućnosti. Tako se i ova naša predstava dešava u tri vremena. Nezahvalno je govoriti pre susreta sa publikom, sačekajmo da vidim kako publika reaguje. Mi smo sinoć ovde imali utisak da smo svoj posao priveli kraju i da imamo jedno timsko zadovoljstvo.”

Direktorka JU Grad teatar Milena Lubarda Marojević je dodala da projekat „Zelena čoja Montenegra“ i naslov i sve skupa kako on sad izgleda je nešto čemu se odavno raduju.

– Ima tu kod mene lično pristrasnosti jer sam poreklom Cetinjanka pa mi je teško da budem objektivna kada na sceni gledam knjaza Nikolu i knjeginju Milenu i njihove prijatelje u mladosti i slušam njihove oživljene replike, ali verujem da će tako i najveći deo naše publike reagovati. Nikitin rukopis nam je poznat, ali on opet donosi nešto novo.

Ona je navela i da je prostor manastira Stanjevići vezan za dinastiju Petrović Njegoš, kao i za mnoge značajne momente istorije Crne Gore.

Direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica je napomenuo da je ovaj projekat dokaz da postoje i uspešne koalicije:

– Navikli smo da su koalicije uvek upitne, ali saradnja između Beogradskog dramskog pozorišta, Grada teatra i Gradskog pozorišta pokazuje da su mogući konkretni proizvodi i da se može doći do nekog cilja. Osećam se poludomaće jer imam u svojoj autorskoj biografiji pripadanje Gradu teatru Budva sa mnogim predstavama i ono što je važno jeste da u ovim nedobrim vremenima način saradnje između tri važne institucije, dva regionalno najznačajnija pozorišta trenutno i festivala koji ima svoj integritet, autoritet i trajanje doprinosi nečemu što se zove ovakva premijerna produkcija.

Jug Radivojević, direktor Beogradskog dramskog pozorišta, zahvalio se Gradu teatru na zastupljenosti tog pozorišta na ovogodišnjem festivalu.

Jug Radivojević. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

– Bili smo jako uporni, gotovo tvrdoglavi da stignemo do premijere i izgledalo je gotovo nemoguće. Čitava godina je bila na taj način obeležena, ali to nije samo slučaj sa ovim projektom. „Zelena čoja Montenegra“ će biti naša osma premijera u ovoj godini.

Budva je imala sreće što je Nikita Milivojević samo dvadeset godina bio odsutan, dodao je Radivojević.

– Beogradsko dramsko ga nije imalo trideset godina od poslednje režije, tako da je to za nas veoma velika sreća i čast da reditelj koji je bio prisutan u Globu i Epidaurusu bude i u BDP-u. Imamo predstavu koja će biti na ponos svih autora, koproducenata i članova ekipe. Gledajući probu imao sam osećaj da gledam film uživo, prostor je fascinantan.

Režiju, adaptaciju teksta i scenografiju za predstavu „Zelena čoja Montenegra“ uradio je Nikita Milivojević, kostimografiju Jelena Stokuća, scenski pokret Amalija Benet, a kompoziciju Aleksandar Srebrić.

U glumačkoj podeli su Miloš Pejović, Dejan Đonović, Emir Ćatović, Simo Trebješanin, Jelena Simić, Maja Stojanović, Andrija Kuzmanović, Branimir Brstina, Marko Živić, Milorad Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić.

Predstava je na programu i 11, 12. i 13. avgusta.

Inače, ovo je treća predstava BDP u „Grad teatru“ ovog leta. Prošle nedelje gostovao je komad „Sumrak bogova“ Ivora Martinića po motivima filma Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića. A potom „Čitač“ Fedora Šilija po motivima romana Bernharda Šlinka, reditelja Borisa Liješevića.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar